Ukrajinci masivně útočí na Rusko. Moskva musela vyhlásit poplach

Ukrajinské síly pokračují podle rozhlasové stanice Svobodná Evropa v rozsáhlých úderech na ruském území. K pozemnímu útoku v Kurské oblasti v noci na pátek přibyly také údery s pomocí dronů. Ty měly podle Ruské vládní agentury TASS mířit na Lipeckou oblast, která se nachází východně od Kurské oblasti a severně od Voroněžské oblasti. Kvůli bojům byl vyhlášen federální stav nouze

Při úderu na Lipeckou oblast mělo zahynout devět lidí. Hlavním cílem útoku bylo pravděpodobně tamní vojenské letiště, na kterém podle ruského ministerstva pro mimořádné situace vypukl rozsáhlý požár. Podle portálu Ukrajinská pravda měl být zasažen sklad s leteckými pumami. Poškozeno mělo být také "zařízení energetické infrastruktury", což způsobilo výpadky proudu.

[chooze:article;value:568568]

Ukrajinské drony měly podle Ukrajinské pravdy útočit také na cíle v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou, kde ve městě Nový Oskol začala hořet hala tamního průmyslového podniku, další drony a řízené střely pak směřovaly na Ruskem okupovaný poloostrov Krym. Podle Moskvy se podařilo nad Ruskem sestřelit 75 bezpilotních letounů.

Tyto údery přišly poté, co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním poselství na oznámil, že by Rusové měli pocítit válku stejně jako Ukrajinci.

[chooze:article;value:568638]

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se Ukrajině podařilo přenesením části bojů na ruské území Moskvu překvapit a dostat ji do svízelné situace.

"Kreml se téměř jistě pokusí dobýt  Ukrajinou obsazená území v Kurské oblasti zpět a zastavit další ukrajinskou aktivitu na ruském území, protože výrazný postup Ukrajinců v Rusku by byl zásadní ranou pro desetiletí trvající úsilí ruského prezidenta Vladimira Putina vybudovat mýtus o ruské stabilitě a bezpečnosti," uvádí ISW.

Vpád Ukrajinců do Ruska je riskantní. Hrozí, že bude hodně obětí, říká generál Šedivý (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.