Dvě extrémně silné sluneční erupce za sebou. Mohou vyvolat polární záře

Hned dvou extrémně silných slunečních erupcí si všimli astronomové v pondělí. Satelity zaznamenaly obě erupce jen dvě hodiny po sobě. Patřily navíc do nejsilnější kategorie slunečných erupcí, která se označuje písmenem X.

První z erupcí byla nejsilnější v 13:40 Greenwichského času, druhá v 15:27. Dvě takto silné erupce v krátkém časovém rozmezí jsou velmi neobvyklé. Slunce je navíc tento týden mimořádně aktivní. Podle portálu Space pozorují astronomové tři místa, na kterých očekávají do konce týdne ještě další erupce.

[chooze:article;value:567089]

​Solární erupce vysílají do vesmíru velké množství radiace, které při setkání s magnetickým polem Země může vyvolat geomagnetickou bouři. Jedním z jejích příznaků jsou i polární záře, které se mohou objevit dál od pólů, kde se obvykle projevují. Silné solární erupce ale mohou také vyřadit z provozu elektrické sítě a zařízení.

Jestli se ale dvojitá erupce projeví i na noční obloze, není jisté. Místo, odkud Slunce vystřelilo do vesmíru takzvaný sluneční vítr, se totiž nachází na straně hvězdy, kterou Země v nejbližší době míjet nebude. Podle portálu Live Science tak není pravděpodobné, že se u nás dočkáme polárních září.

Mimořádně silná polární záře uchvátila Čechy letos v květnu (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.