Velký dotazník pro prezidentské kandidáty. Podnikatel Karel Diviš

Pětačtyřicetiletý podnikatel vystudoval matematiku a management na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a k tomu získal titul ekonomie z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Karel Diviš založil IT firmu zabývající se softwary, působil také v České televizi jako moderátor.

"V dějinách každé země přijde chvíle, kdy potřebuje něco úplně jiného," popisuje kandidát na prezidenta ve své kampani. Podle něj je Česká republika skvělým místem pro život, je však třeba dívat se do budoucnosti. Nejvíc ze všeho prý touží propojit zemi a jít do toho společně. 

Kandidatura Karla Diviše měla pár dramatických okamžiků. Podnikatel se rozhodl jít cestou sběru 50 tisíc podpisů občanů. Ačkoliv ministerstvo vnitra původně Divišovu kandidaturu odmítlo a oznámilo, že potřebné hranice podpisů nedosáhl, podal Karel Diviš odvolání k Nejvyššímu správnímu soudu a ten ho po přezkoumání zařadil mezi uchazeče o prezidentské křeslo.

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? Amnestii ne, milost ve výjimečných případech ano, pokud by byla dodržena litera zákona, ale nikoli spravedlnost. Za vraždu ne.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Vládu, ve které by byli také členové SPD, bych jmenoval. Vládu, kde by byl trestně stíhaný člen, ne.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Sladil bych si s vládou zahraniční politiku, sešel se s bankovní radou ČNB kvůli měnové politice a začal s ministrem průmyslu a vedením armády práci na projektu e-armády.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? Určitě na Slovensko.  
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Ano. 
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? Ve všech případech jde o významné obchodní partnery, snažil bych se tedy podporovat vzájemné ekonomické vztahy (vzhledem k aktuální situaci s výjimkou Ruska). Zároveň je ale důležité zachovat si maximální nezávislost a nebýt ve vleku někoho jiného, jako se nám to například stalo s Ruskem a závislostí na dodávkách jeho nerostných surovin. 
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? Určitě mírovou cestou, té hrůzy bylo opravdu už moc. Dokud nebude vůle jednat o míru, jsem pro podporu Ukrajiny, a to jak finanční, vojenskou, tak i diplomatickou.  
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Ano.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Automaticky je moc silné slovo, ale pokud by nenastaly nějaké zcela závažné okolnosti, jmenování profesorů bych nebránil. 
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy? Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti.  
Měla by být státní vyznamenání udělována i populárním umělcům a osobnostem byznysu? Udělil/a byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů? Pro jejich činy mám pochopení, ale vyznamenání bych jim nedal. Během jejich akcí bohužel zemřeli minimálně dva lidé, kteří zemřít nemuseli.  
Nechal/a byste si Jiřího Ovčáčka jako mluvčího a Vratislava Mynáře jako kancléře? Pokud ne, kdo bude zastávat tyto posty, pokud budete zvolen/a? Ne. Mám již konkrétní jména, ale zatím nebudu prozrazovat. 
Jak se stavíte k otázce Benešových dekretů? Benešovy dekrety vnímám a respektuji jako pevnou součást naší historie.  
Jaký máte názor na sňatky homosexuálů? Proti sňatkům homosexuálů nic nemám.  
Jaký máte názor na eutanázii? Naprosto rozumím a respektuji důvody, které mohou vést k tomu, že se lidé pro eutanázii rozhodnou. Na druhé straně mám obavy, zda jsme schopni zajistit, aby eutanázie nebyla zneužita. 
Měly by se v současné době zvyšovat daně?

Byť jsem spíše pravicově zaměřený, tak v dnešní době musíme uvažovat o digitální dani, stejně jako o sektorové dani týkající se zejména bank a energetických společností. Nechtěl bych v současné těžké době zvyšovat daně fyzickým osobám a malým podnikatelům, ale jinak opravdu není jiná odpovědná cesta než zdanit firmy s obrovskými zisky.
Měly by se snižovat sociální dávky? Ne.
Co říkáte na policejní kontroly na Pražském hradě? Je vhodné je ponechat, či odvolat? Zrušil bych je.
Jaký je váš postoj k ukončení výroby aut se spalovacími motory a k využívání fosilních paliv v energetice? Podporujete využívání jaderné energie? Jsem jednoznačně zastánce jaderné energie. V naší ekonomice je velký podíl průmyslu na HDP a potřebujeme stabilní energii, což je typicky právě jaderná energie. Nejsem proti obnovitelným zdrojům, ale měli bychom využít toho, že jsme velmoc ve výrobně elektřiny z jádra, na což je navázána postupná modernizace Temelína a Dukovan. Z dlouhodobého hlediska bych preferoval odklon od uhelných elektráren.
Je podle vás namístě znárodnění ČEZu či zdrojů energie, včetně těch alternativních? Nad takto strategickými podniky by měl mít stát kontrolu, mohl by tak například v současné době zlevnit domácnostem elektřinu. 
Jaký je váš názor na přijímání uprchlíků z válkami zasažených zemí? Určitě bychom měli pomáhat lidem, kteří před válkou prchají. Zároveň bychom si ale měli držet naši suverenitu v tom, koho na své území pustíme, a koho ne.  
Měla by Česká republika přijmout euro? V tuhle chvíli jsem jednoznačně pro zachování české koruny. Jedná se o nástroj měnové politiky. Je také důležité připomenout, že některé členské země eurozóny už dávno neplní ani maastrichtská kritéria, například tolik obdivované Německo mělo loni státní dluh 69,3 % ku HDP. Zatím bych tedy vyčkal, ke konkrétnímu datu jsme se nezavázali, zatím proto není důvod pospíchat. 
zdroj: TN.cz

Majetkové poměry

Jaké vlastníte nemovitosti (domy, pozemky, byty)? Pozemky, byty, chatu 
Vlastníte nějaké společnosti či podíl v nich? Pokud ano, které? Mám 68% podíl ve společnosti IDC.
Jaká vlastníte auta (značka, rok výroby)? Audi Q7, rv. 2020.
Jaké máte další cennosti (akcie, podíly, šperky, starožitnosti)? Ne. IDC 68 %. Ano.
Jaký je váš zůstatek na běžném účtu? Cca 200000 korun. 
Kolik u sebe běžně nosíte v hotovosti? Do 10000 Kč.
Na kolik si ceníte oblečení, ve kterém běžně chodíte? 10000 Kč. 
Máte dluhy a jiné závazky? V jaké výši? Půjčil jsem si na kampaň u banky, jiné dluhy nemám.  
Byla proti vám někdy vedena exekuce? Ne.
Jaké jsou vaše běžné měsíční výdaje na domácnost? Kolem 15000 korun.
zdroj: TN.cz

Rodinné poměry

Jaký je váš stav (svobodný, ženatý, rozvedený a kolikrát, vdovec)? Rozvedený. 
Kolik máte dětí? (Kolik z nich s vámi žije ve společné domácnosti?) Dva kluky.
Měl/a jste nebo máte milenku? Ne. 
Chováte zvířata? Pokud ano, jaká? Ne. 
Jaké jsou vaše záliby? Sport, cestování, sledování politiky. 
Kam nejraději jezdíte na dovolenou? Do tepla k moři.
zdroj: TN.cz

Zdravotní stav

Trpíte nějakou závažnější nemocí? Ne.
Prodělal/a jste závažnější choroby/operace/úrazy? Vážné úrazy mám spojené se sportem: zranění hlavy - otok mozku, 5x operovaná kolena
Užíváte pravidelně nějaké léky? (Případně na co?) Ne.
Léčil/a jste se někdy ze závislosti na návykových látkách (alkohol, drogy, cigarety)? Ne.
zdroj: TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.