Velký dotazník pro prezidentské kandidáty: Senátor Marek Hilšer

Mladý lékař získal v minulých volbách přes 450 000 hlasů občanů. Na vítězství to nestačilo, ale pro téměř neznámého Marka Hilšera to v tu dobu znamenalo obrovský úspěch. Právě proto se tento kandidát rozhodl o prezidentské křeslo utkat znovu. 

"Chci změnu. Nabízím nezávislost, ruce nesvázané minulostí a pochybnými vazbami. Mám politickou zkušenost, bez té se prezident neobejde. Chci dál bojovat za lidi, držet se hodnot a dobře reprezentovat naši zemi," popisuje svou vizi Marek Hilšer.

Oproti minulým volbám, ve kterých Hilšer nasbíral 50 tisíc podpisů voličů, se tentokrát rozhodl kandidovat pomocí podpory senátorů. Jeho kandidaturu podepsalo 13 z nich, na jeho kandidátce nechybí ani jeho vlastní podpis.

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? Amnestie není na rozdíl od milostí samostatnou pravomocí prezidenta republiky. Osobně k amnestii nevidím aktuálně důvod. Milosti jsou doplněk a nedílná součást trestní spravedlnosti a určitá pojistka systému v mimořádných situacích. Nedokážu si představit udělení milosti za úmyslný násilný trestný čin.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Před tuto možnost bych byl postaven nerad, to říkám otevřeně. Prezident však musí konat v souladu s ústavou. Vždy bych dbal na to, aby vláda byla složena z osobností, jejichž nejvyšším zájmem je svoboda, demokracie a právní stát.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Od prvního dne bych pracoval na obnovení důvěry v prezidentský úřad – zahájil otevřenou spolupráci s vládou a Parlamentem, jmenoval do funkce vedoucího KPR člověka, který získá bezpečnostní prověrku, požádal o audit organizací podřízených KPR. Připravil bych plán zahraničních cest, neboť reprezentativní stránka úřadu byla v posledních letech zanedbána. Od prvního dne bych se setkával s občany a otevřel Hrad iniciativám, které upozorňují na zásadní společenské problémy a mají plán, jak je řešit.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? Stejně jako každý český prezident již od r. 1993 – do Bratislavy. Domácí cestu pravděpodobně do Brna, kde sídlí nejvyšší soudní instituce a úřad ombudsmana.
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Hlava státu má důležitou úlohu v zastupování země navenek. Postupoval bych odpovědně a s vládou patřičně koordinoval. Základem je dobrá spolupráce se spojenci a sousedy v rámci regionu.
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? Vztahy v rámci EU jsou důležité, ale rád bych upozornil, že ČR je součástí EU. Čili tyto vztahy nejsou v pravém slova smyslu součástí zahraniční politiky. Každopádně bych jako prezident usiloval o to, aby naše role v EU byla konstruktivní a pozitivní. Naše vztahy s USA jsou na dobré úrovni.
Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu, a dokud Rusko neukončí svou agresivní válku proti Ukrajině a nestáhne se z ukrajinského území, není možné tyto vztahy v zájmu bezpečnosti našeho státu nijak "prohlubovat".
Pokud jde o Čínu, musíme mít na paměti, že se jedná o totalitní komunistickou diktaturu, kde dochází k neustálému porušování lidských práv. Naše ekonomické vztahy s Čínou nemohou opomíjet skutečnost, že Čína je pro ČR, pro celou EU i pro Spojené státy "systémovým rivalem". Jsem zastáncem opuštění formátu 14 + 1, který je pro Česko nevýhodný a nebezpečný.
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? Všestrannou pomocí Ukrajině, aby dokázala zastavit vojenskou agresi a přimět Rusko opustit její území. Dále vyjednáním příměří a podmínek mírové smlouvy, která bude zahrnovat potrestání válečných zločinů, válečné reparace a další případné podmínky ukrajinské strany.
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Zákony přijímá Parlament a prezident nemá zákonodárnou iniciativu. Neformálně bych se chtěl zaměřit na zákony důležité z hlediska naší energetické bezpečnosti a na rozvoj obnovitelných zdrojů energie, dále na problematiku rovnosti a některé sociální otázky.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Prezident má jmenovat akademické pracovníky navržené univerzitami. Rovněž v případě jmenování rektorů jsem zastáncem autonomie akademické obce. V tomto ohledu je jmenování prezidentem spíše slavnostním aktem, který stvrzuje akademické svobody.
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy? Prezident je povinen dodržovat ústavu a rovněž by měl ctít ústavní zvyklosti. Pojem "kreativní výklad" naznačuje obcházení a napínání ústavních pravidel a to považuji za nepřijatelné.
Měla by být státní vyznamenání udělována i populárním umělcům a osobnostem byznysu? Pokud se umělec/umělkyně či podnikatel/ka zaslouží o stát, je namístě vyznamenání udělit. Stejně jako mimořádným osobnostem, které působí v jakýchkoli jiných profesích.
Udělil/a byste vyznamenání členům skupiny bratří Mašínů? Dělil bych státní vyznamenání všem třem sourozencům Mašínovým, mezi kterými bych na prvním místě jmenoval paní Zdenu Mašínovou mladší, vzácnou osobnost, která je dodnes příkladem mimořádné osobní statečnosti, morální pevnosti a oddanosti hodnotám svobody a demokracie. Dokázala mnohé, a navíc i se zdravotním hendikepem.
Nechal/a byste si Jiřího Ovčáčka jako mluvčího a Vratislava Mynáře jako kancléře? Pokud ne, kdo bude zastávat tyto posty, pokud budete zvolen/a? Působení p. Mynáře je v rozporu se zákonem. Pan Ovčáček rovněž nevykonává svou funkci mluvčího adekvátně, proto setrvání ani jednoho z nich není možné. Na obě funkce mám vybrané osobnosti se zkušeností ze státní správy a diplomacie, které už v minulosti měly bezpečnostní prověrku a mají vynikající pověst.
Jak se stavíte k otázce Benešových dekretů? Jedná se o uzavřenou historickou záležitost. A jako takové bych je ponechal minulosti. Souhlasím, že jsou "právně vyhaslé". Nový základ vztahů s naším nejvýznamnějším sousedem položila Česko-německá deklarace z r. 1997.
Jaký máte názor na sňatky homosexuálů? Jsem pro umožnění sňatků homosexuálních párů i pro možnost, aby si dítě jednoho z partnerů mohl osvojit i ten druhý partner. Všichni čeští občané mají stejné plné právo na soukromý a rodinný život a jejich děti na stejnou právní ochranu jako jiné děti v naší zemi.
Jaký máte názor na eutanázii? Jsem zastáncem důstojného odcházení ze života a máme pro to k dispozici adekvátní lékařské postupy a prostředky. Jsem velkým zastáncem dalšího rozvoje paliativní péče.
Měly by se v současné době zvyšovat daně?
Měly by se snižovat sociální dávky?
Náš stát nehospodaří dobře. Proto musí snížit své výdaje a navýšit příjmy. Jiná možnost není, aby zůstal spolehlivý a nepřestal fungovat. Sociální dávky snižovat nelze. Je však možné pracovat s jejich nastavením tak, aby směřovaly ke skutečně potřebným. Já jsem kritizoval zrušení výpočtu daně ze superhrubé mzdy a pořád si myslím, že je možné se k němu vrátit. Je možné také zvýšit majetkové daně, například odvozovat daň z nemovitosti od její komerční hodnoty. Jsem ale proti vyššímu zdanění práce a zvýšení odvodů za sociální pojištění, které zatěžuje byznys – hlavně malé a střední firmy.
Stát by měl nabídnout občanům dohodu: za každou korunu navíc, kterou budu muset vybrat, korunu ušetřím na výdajích, nebudu po vás občanech chtít nic, co bych sám jako stát nedokázal ušetřit.
Co říkáte na policejní kontroly na Pražském hradě? Je vhodné je ponechat, či odvolat? Policejní kontroly bych zrušil nebo omezil na co nejnižší stupeň. Konečné rozhodnutí však nenáleží prezidentovi.
Jaký je váš postoj k ukončení výroby aut se spalovacími motory a využívání fosilních paliv v energetice? Podporujete využívání jaderné energie? Ukončení výroby aut se spalovacími motory v této chvíli není zcela na pořadu dne, ale postupný přechod na elektrický či vodíkový pohon ve střednědobém horizontu určitě nastane. Automobilový průmysl spěje tímto směrem.
Dlouhodobě podporuji využívání obnovitelných zdrojů energie nejrychleji, jak je to možné, a to i vzhledem k aktuální mezinárodní situaci a faktu, že Evropa už fosilní paliva prakticky nemá. Je to cesta ke zvýšení energetické bezpečnosti a nezávislosti nejen na Rusku, ale i na dalších zemích. V současné situaci chápu jadernou energii jako nezbytnou součást našeho energetického mixu.
Je podle vás namístě znárodnění ČEZu či zdrojů energie, včetně těch alternativních? Prioritou státu musí být zajištění energetické bezpečnosti a rovněž zajištění cenově dostupných energií pro občany. Model, kdy hlavní producenti energie jsou pod kontrolou státu, je namístě.
Jaký je váš názor na přijímání uprchlíků z válkami zasažených zemí? Jsme vyspělá a bohatá země. Pokud se u nás ocitnou lidé prchající z válečné zóny a pokud je v našich možnostech jim poskytnout pomoc, měli bychom to udělat. Jsem rovněž zastáncem přijímání politických uprchlíků, kteří jsou ve svých zemích pronásledováni pro své názory.
Měla by Česká republika přijmout euro? ČR by měla především usilovat o to, aby plnila všechna potřebná konvergenční kritéria a měla vůbec tu možnost výběru. Především musíme zkrotit inflaci, ozdravit veřejné finance a neprohlubovat rozpočtový deficit. K přijetí eura jsme se zavázali samotným vstupem do EU. Je proto třeba otevřít debatu a místo kampaní pro nebo proti vysvětlovat, jaké výhody euro přináší a jaká jsou případná rizika. Prezident má velmi dobré postavení takovou debatu vést. A já bych to rozhodně dělal.
zdroj: TN.cz

Majetkové poměry

Jaké vlastníte nemovitosti (domy, pozemky, byty)? Bydlíme v podnájmu ve dvoupokojovém bytě na Pohořelci v Praze 1. Vlastním byt (50 ) v Olomouci, byt (40 ) v Praze a byt (70 ) v Praze.
Vlastníte nějaké společnosti či podíl v nich? Pokud ano, které? Nevlastním.
Jaká vlastníte auta (značka, rok výroby)? Honda Civic z r. 2008 a Kia Sorento z r. 2015.
Jaké máte další cennosti (akcie, podíly, šperky, starožitnosti)? Žádné.
Jaký je váš zůstatek na běžném účtu? Úspory ve výši cca 600 000 korun.
Kolik u sebe běžně nosíte v hotovosti? Několik set korun. Spíše používám platební kartu.
Na kolik si ceníte oblečení, ve kterém běžně chodíte? Na oblečení moc nedám. Boty 900 korun, kalhoty 800 korun a košile 500 korun, svetr okolo 1 000 korun. Dohromady něco přes 3 000 korun českých.
Máte dluhy a jiné závazky? V jaké výši? Ano, mám dvě hypotéky. Dohromady mám závazky ve výši 7,4 milionu českých korun.
Byla proti vám někdy vedena exekuce? Nebyla.
Jaké jsou vaše běžné měsíční výdaje na domácnost? Zhruba 45 000 korun.
zdroj: TN.cz

Rodinné poměry

Jaký je váš stav (svobodný, ženatý, rozvedený (Kolikrát?), vdovec)? Ženatý.
Kolik máte dětí? (Kolik z nich s vámi žije ve společné domácnosti?) S manželkou Monikou mám dceru a syna, 4 roky a 1 rok.
Měl/a jste nebo máte milenku? Ne.
Chováte zvířata? Pokud ano, jaká? Nechováme.
Jaké jsou vaše záliby? Motocykl, tango, sborový zpěv, skálolezectví, turistika, jízda na kole a také včelaření.
Kam nejraději jezdíte na dovolenou? Nejraději na hory u nás v České republice, ale také na jižní Moravu, tam jsou přátelští lidé a dobré víno. Moje manželka má ráda moře, takže i k moři.
zdroj: TN.cz

Zdravotní stav

Trpíte nějakou závažnější nemocí? Netrpím.
Prodělal/a jste závažnější choroby/operace/úrazy? Neprodělal.
Užíváte pravidelně nějaké léky? (Případně na co?) Neužívám.
Léčil/a jste se někdy ze závislosti na návykových látkách (alkohol, drogy, cigarety)? Neléčil.
zdroj: TN.cz

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.