David Schorf: Izraelská armáda musí všechno vyhrávat. Jde ale o normální lidi

Rodová linie Davida Shorfa sahá až k legendárnímu Rabimu Löwovi, jenž měl podle pověstí stvořit Golema. "Samozřejmě bude můj. Budu mít všechna práva na merch a na používání loga s golemem. A samozřejmě budeme taky mocní, protože kdo má golema, tak ovládá věci a budeme konat spoustu dobra," uvedl pobaveně.

Shorf není jen českým, ale i izraelským občanem. Do Izraele odjel jako mladý kluk. "Rozešel jsem se s holkou a chtěl jsem jakože dokázat, že dojedu někam dál než do Prahy a že ještě uvidí, co všechno dokážu a o co přišla," popsal své důvody.

[chooze:article;value:566127]

Vzhledem k tomu, že přijal izraelské občanství, musel nastoupit do armády. "Já jsem z toho zároveň bál, zároveň mě to vzrušovalo. Jednu část mého já vzrušovalo sloužit v té nejlepší armádě," uvedl. 

Během svého působení v armádě sloužil na různých místech, a to včetně pásma Gazy. "Já jsem byl v Gaze až na konci služby. Mezitím jsem byl na západním břehu, což vlastně pro mě bylo zajímavější," přiznal.

[chooze:article;value:565088]

O svém působení napsal Shorf knihu "Sloužil jsem v Gaze. Jeho hlavním cílem bylo popsat izraelskou armádu, která je brána jako prémiová značka. "Nechtěl jsem napsat knížku, ve které si hrajeme na vojáky a která by byla brána jako čtení pouze pro kluky, kteří chtějí sloužit v cizinecké legii," řekl.

"Izraelská armáda musí všechno vyhrávat, jinak by stát přestal existovat. Díky tomu má takový prémiový odér. A já jsem chtěl říct, že to takové úplně není. Že to jsou normální lidi a že se tam taky dějí absurdní věci jako v každé armádě," dodal.

Na sestřih z rozhovoru se podívejte v reportáži:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.