Velký dotazník pro prezidentské kandidáty: Poslanec Andrej Babiš

Jedním ze tří favoritů na vítězství v prezidentských volbách je bývalý premiér Andrej Babiš. Ten se do politiky dostal v roce 2012, kdy založil hnutí ANO. Následně se stal jeho předsedou. Do Poslanecké sněmovny se dostal po volbách, které se konaly o rok později. Tehdy se stal vicepremiérem a ministrem financí ve vládě Bohuslava Sobotky. V té době tvrdil, že se prezidentem nikdy stát nechce. 

Z pozice ministra financí byl kvůli četným skandálům v roce 2017 odvolán. Byl kvůli němu dokonce vytvořen zákon o středu zájmů, jemuž se přezdívá "lex Babiš". K moci se však dostal znovu o pár měsíců později, kdy hnutí ANO zvítězilo ve volbách. Z Babiše se tak stal premiér. I přes to, že kritika kvůli možnému střetu zájmů neustávala. 

Podnikatelské zkušenosti sbíral Babiš ještě za socialismu v Maroku. Později byl v čele společnosti Agrofert. Kromě koncernu, který má řadu dceřiných firem, koupil například mediální společnost Mafra. V poslední době je Babiš v médiích často propíraný kvůli kauze Čapí hnízdo, kde je prezidentský kandidát jedním ze dvou obviněných. 

[chooze:article;value:482125]

Politika a názory

Plánujete využít pravomoc vyhlásit amnestii nebo udělovat prezidentskou milost? Podle jakých kritérií? Udělil/a byste milost i někomu odsouzenému za vraždu? Co se týče milostí, posuzoval bych každý případ individuálně po poradě se svými odbornými poradci a ministerstvem spravedlnosti. K plošné amnestii nevidím důvod. U vraždy a jiných těžkých trestných zločinů si milost v tuto chvíli nedokážu představit.
Jmenoval/a byste vládu, v níž by byli i členové SPD nebo jejíž člen by byl trestně stíhán? Prezident nemá pravomoc měnit výsledky voleb, tudíž vždy a bez prodlení pověřím sestavením vlády vítěze voleb. Poté je kompozice zcela na novém premiérovi.
Které nejdůležitější kroky byste chtěl/a stihnout během prvních 100 dní ve funkci? Otevřít Hrad a Lány občanům, zrušit bezpečnostní kontroly a udělat z Hradu zase místo, kde se lidé rádi setkávají. Také bych udělal sérii výjezdů do obcí na setkání s občany, abych se dozvěděl o jejich aktuálních problémech a navrhl řešení.
Kam byste zamířil/a jako na svou první zahraniční a domácí cestu? Většina prezidentů jela na první zahraniční cestu na Slovensko a tuhle tradici bych neměnil. O domácí destinaci zatím jasno nemám.
Jakým směrem byste se snažil/a vést českou zahraniční politiku? Měla by být podřízena rozhodnutím vlády? Zahraniční politiku České republiky stanovuje vláda a aktivity prezidenta by měly být s vládou koordinované. Prezident má dle mého názoru otevírat nové mimoevropské trhy pro české firmy a pomáhat jim v ekonomické diplomacii. Využil bych to obrovské množství kontaktů, které mám, aby naše firmy mohly expandovat na nové trhy a prošly nadcházející krizí v co nejlepším stavu.
Prohluboval/a byste vztahy s Ruskem, Čínou, USA a EU? Vztahy s Ruskem jsou na bodu mrazu a stažení Ruska z Ukrajiny, ukončení války a mírová jednání musí být v režii světových lídrů. V případě Číny se musíme chovat stejně jako další členové EU. Dlouhodobě máme negativní obchodní bilanci, dovážíme 10krát víc, než vyvážíme. A to je třeba postupně narovnat.
Jak by se měl řešit konflikt na Ukrajině? Konflikt na Ukrajině by se měl řešit diplomaticky. Je jasné, že je Rusko agresor, že musí Ukrajinu opustit, že by se mělo vyhlásit příměří. A světoví politici by si měli sednout za jeden stůl a jednat o ukončení války.
Chtěl/a byste využít své případné autority coby prezident/ka a podpořit některé zákony? Podpořil bych všechny zákony, které by pomohly zvýšit životní úroveň seniorů, rodin s dětmi, samoživitelek, zdravotně postižených, živnostníků, zaměstnanců i zaměstnavatelů. Dále bych podpořil vrácení slev na jízdné pro důchodce a studenty nebo navýšení rodičovského příspěvku. Jsou ale i další témata, na která bych se zaměřil. Například nedostatek léků, duševní zdraví nebo boj proti násilí na ženách a dětech.
Budete automaticky jmenovat profesory, které vám univerzity navrhnou? Ano.
Měly by se dodržovat ústavní zvyklosti, nebo jste pro kreativní výklad ústavy?