Epidemie žloutenky typu A na Ostravsku. Dávejte si pozor, varují hygienici

Zatímco ve většině regionů Česka se žloutenka typu A od začátku roku objevila jen sporadicky, v Ostravě hygienici vyhlásili lokální epidemii.

"Na území republiky máme 169 případů, z toho je 62 v Ostravě," vysvětluje Ondřej Jakob, mluvčí ministerstva zdravotnictví.

[chooze:article;value:565448]

​Většina nemocných jsou děti ve věku od šesti do 15 let z ostravské části Přívoz. Pacienti s virovým zánětem jater neboli žloutenkou typu A leží v nemocni obvykle deset dnů. V ostravské fakultní nemocnici je jich aktuálně pět.

"Ty děti přicházejí s chřipkovými příznaky, bolí je svaly, hlava, mívají i teplotu. Po propuštění kontrolujeme jaterní funkce," vysvětluje Lenka Petroušová, primářka kliniky infekčních nemocí z Fakultní nemocnice Ostrava.   

Mezi nakaženými převládají děti ze sociálně slabších rodin, které nemají svého praktického lékaře. V nemocnici proto lékaři vyšetřují i jejich sourozence. Hygienici od dubna, kdy se v Ostravě objevily první případy nákazy, nařídili karanténu téměř pěti stům lidí.

"Je jim nařízen lékařský dohled po dobu 50 dnů, to spočívá v podrobení se třem lékařským prohlídkám včetně vyšetření krve," informuje Aleš Kotrla, mluvčí Krajské hygienické stanice Ostrava.

[chooze:article;value:546637]

​Protiepidemická opatření ale podle hygieniků dodržuje jen málokdo. "Komunikace s těmito infikovanými je velice svízelná, samozřejmě to hlásíme," dodává Kotrla.  

Takové případy pak řeší úředníci, kteří mají na starost sociálně právní ochranu dětí. Problémovým rodinám se snaží vysvětlit, proč mají dodržovat protiepidemická opatření.

"Zejména sociální pracovníci, kteří se v této lokalitě pohybují, dostávají dezinfekční prostředky," říká Alena Pataky (ANO), místostarostka Moravské Ostravy a Přívozu.

Onemocnět žloutenkou může kdokoliv, kdo není očkovaný nebo v minulosti tuto nemoc neprodělal. Někdy se stačí dotknout rukou očí poté, co jste se třeba drželi madla v tramvaji, kterého se před vámi dotýkal nakažený.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.