Poláci si utahují z Čechů. Po dostavbě dálnice zveřejnili jízlivé video v češtině

[chooze:gallery;value:36861]

Poslední úsek dálnice S3 v Polsku nedaleko od českých hranic otevřeli ve středu. Z Česka tak díky ní bude možné pohodlně dojet až k Baltu, jak popsal web Dolny Slask. Součástí nově otevřené části mezi Bolkówem a Kamiennou Górou je i 2,3 km dlouhý tunel.

Poláci ale neváhali a využili příležitosti, aby upozornili na to, že Češi ve stavění zásadně zaostávají. Za hranicemi totiž žádná česká dálnice nenavazuje a ta polská končí v poli. Naše dálnice D11, která by se na S3 měla napojit, zatím dosahuje jen k Jaroměři.

[chooze:article;value:555540]

"Čekáme na české bratry, až dokončí dálnici D11. Srdečně zvu českého kolegu, aby se přijel podívat. Češi také potřebují takové pěkné silnice, jaké už mají Poláci. My jsme svoji práci vykonali," nechal se na tiskové konferenci při otevření úseku slyšet polský ministr infrastruktury Dariusz Klimczak.

Uštěpačnou poznámku si neodpustila ani společnost PORR, která zmíněný úsek vybudovala. Zveřejnila propagační video v češtině, ve kterém nabízí dovolenou na Baltu nebo jinde v Polsku s využitím S3 jako alternativu k Jaderskému moři. "Když se u nás v Čechách budou snažit, tak tudy i Řekové do Švédska dojedou," přisadí si v něm vypravěč.

[chooze:article;value:564237]

Dostavbu D11 donedávna komplikovaly třeba výkupy pozemků. Problém představovalo taky soutěžení zhotovitele. Zakázku původně získala polská společnost Budimex, proti tomu se ale ohradila dceřiná firma Metrostavu MI Roads. Ta se stížností uspěla a stavbu teď má provést ona. Hotovo by podle aktuálních plánů mělo být v roce 2028.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.