Zelenskyj poprvé připustil přenechání území Rusům. Má ale jednu podmínku

O možnosti ponechání některých ukrajinských území Rusku mluvil prezident Zelenskyj ve středečním rozhovoru pro francouzská média Le Monde, Libération, L'Équipe a AFP. "Musíte chápat, že jakákoli otázka týkající se územní celistvosti Ukrajiny nemůže být vyřešena prezidentem, žádnou jinou osobou na světě nebo všemi světovými prezidenty bez ukrajinského lidu. To je nemožné," řekl.

Naznačil tak, že takový krok by vyžadoval souhlas Ukrajinců v referendu. Sám by ho ale považoval za špatný. "Takový krok není tou nejlepší variantou, protože máme co do činění s Putinem a pro něj by bylo vítězstvím, kdyby zabral část našeho území," uvedl.

[chooze:article;value:567337]

"Ukrajina se nikdy nevzdá svých území, protože by to bylo porušením ústavy," vymezil se. Dodal, že jakýkoli takový krok "je velmi, velmi obtížnou otázkou".

Podle ukrajinského analytika a bývalého vojáka Viktora Kovalenka prezidentovo vyjádření představuje zásadní posun, jak řekl týdeníku Newsweek. "Může potenciálně snížit Zelenského popularitu, která v současné době sjednocuje národ v jeho boji o přežití," varoval.

"Dalším rozhodujícím faktorem je, že územní referendum by vyžadovalo příměří ze strany Putina a v současnosti okupovaná území by se ho nemohla zúčastnit," dodal Kovalenko. Znepřátelené země ale zatím jsou daleko od takové dohody.

[chooze:article;value:566219]

V rozhovoru pro francouzská média ale Zelenskyj vyjádřil svoji otevřenost jednání s Ruskem. "Většina světa dnes říká, že Rusko musí být na druhém summitu zastoupeno, jinak nedosáhneme smysluplných výsledků," řekl. Z toho minulého, který proběhl v červnu ve Švýcarsku, byli Rusové vyloučeni.

Zdůraznil taky roli Číny jako klíčového globálního hráče. "Pokud bude Čína chtít, může Rusko donutit, aby válku zastavilo," myslí si Zelenskyj. Přestože byla na červnový summit pozvaná, nezúčastnila se ho právě kvůli nepozvání Ruska.

Po dobu trvání ruské invaze na Ukrajinu ale obě země stojí za svými požadavky. Rusové chtějí, aby Ukrajina stáhla své vojáky ze čtyř okupovaných regionů. Ukrajinci zase propagují svůj desetibodový plán, který mimo jiné zahrnuje stažení ruských vojáků z ukrajinského území.

Téma podrobně rozebral bezpečnostní analytik Jakub Drmola:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.