Neplaťte zbytečně za elektřinu v době dovolené

Za elektřinu, plyn, vodu nebo nájemné musíte platit pořád. A nikoho nezajímá, jestli jste zrovna doma, na Tahiti nebo nedejbože v nemocnici. Přesto existují prověřené způsoby, jak v takových chvílích zejména za elektřinu ušetřit.

I nepoužívané spotřebiče žerou

Nedíváte se na televizi, nepouštíte rádio, nepečete zrovna v troubě, a přesto všechny tyto spotřebiče bez ustání odebírají elektřinu. Jsou v takzvaném pohotovostním režimu standby a připravené kdykoliv vám začít sloužit. Za takový luxus se ovšem platí daň v podobě vyšších nákladů na elektřinu. A je prokázáno, že právě pohotovostní režim vás může vyjít až na 2 000 korun ročně.

Řešení je přitom snadné – vypněte a vytahejte ze zásuvky všechny spotřebiče, které nemusí být v době vaší nepřítomnosti připojené k síti. Vynechte samozřejmě lednici a mrazák, ale zbytek můžete s klidným svědomím vypnout.

Pokud máte pocit, že tímhle nic moc neušetříte, věřte, že je to přesně naopak. Zvlášť starší spotřebiče si berou i v pohotovostním režimu poměrně dost energie a elektroměr se kvůli nim pořád točí. Jakmile je odpojíte, ušetříte tím za dobu dovolené klidně několik desítek korun. Nemluvě o tom, že je tak ochráníte při případné silné bouřce, která je může doslova odpálit.

Stejný postup můžete udělat i u elektrického kotle nebo bojleru. Pokud byste jej zcela odpojovat z elektřiny nechtěli, nastavte u něj alespoň nižší výkon, respektive úsporný režim.

TIP: Před odjezdem projděte celý byt nebo dům a zkontrolujte, že jste nikde nenechali rozsvíceno nebo zapnutý jakýkoliv přístroj. Nevynechejte ani garáž nebo sklep, kde jste možná měli na dovolenou uskladněné nějaké věci, jako jsou například nafukovací lehátka, paddleboardy apod.

Shoďte celý byt

I když všechny spotřebiče vytaháte ze zásuvek, do domácnosti vám pořád jde proud. A i za ten platíte. Takže namísto odpojování jednotlivých přístrojů můžete sáhnout po úplně komplexním řešení – „shození“ jističů celého bytu nebo domu.

Díky tomuto jednoduchému kroku odpojíte celou svou domácnost. Od rozvaděče už nikam dál nepůjde elektřina, což pro vás bude další peněžní plus. A je to navíc také dobré bezpečnostní opatření, protože v době vaší nepřítomnosti by mohlo dojít k nečekanému elektrickému zkratu. Obyčejným shozením jističů tomu zabráníte, váš domov bude chráněný a vy si můžete dovolenou užívat s čistou hlavou.

Jen pozor, opět v tomto případě myslete na lednici a mrazák – zjistěte si, pod který jistič patří a ten jediný nechte zapnutý. Pokud ale odjíždíte na delší dobu, můžete naopak situaci využít a lednici při té příležitosti vyprázdnit, vyčistit a odmrazit. A po vašem návratu na vás bude čistá a voňavá čekat, až ji opět zapnete a naplníte.

Chytré spínače odradí zloděje

Pro ušetření za elektřinu jste výše zmíněnými kroky udělali už maximum. Nic lepšího asi nevymyslíte. Jenže to má i jednu velkou nevýhodu – dlouhodobě zhasnutá světla v domácnosti mohou upoutat pozornost tipařů a zlodějů. Vykradené byty a domy během dovolené nejsou ničím výjimečným, a proto je dobré udělat určitá preventivní opatření i v tomto ohledu.

Ideálním pomocníkem se pro vás může stát časovač. Stačí pořídit jedno světlo s časovým spínačem a nastavit u něj přesný čas automatické rozsvěcení. Po určité době (například po hodině) světlo zase zhasne. Vznikne tím dojem, že uvnitř někdo je. A většina zlodějů neriskuje vykradení domácnosti, kde se večer svítí. Sehnat navíc můžete i světla bezdrátová, která fungují na baterie, nebo vám v tomto směru poslouží i vánoční řetěz, který stačí jen chytře umístit.

Po návratu domů můžete časový spínač vypnout, připojit všechny spotřebiče, oddechnout si, že je vše v naprostém pořádku a radovat se, že jste alespoň něco málo ušetřili.

Pokud jsou ale vaše účty za elektřinu nadále vysoké a máte pocit, že za nimi stojí nenasytný dodavatel, můžete ihned udělat jednu zásadní věc – najít si levnějšího. I s tím se ovšem dá ledacos udělat. Pokud je vaše vyúčtování za energie nepříjemně vysoké, můžete kdykoliv změnit dodavatele a přejít k levnějšímu. Srovnání dodavatelů elektřiny si můžete udělat zdarma třeba prostřednictvím Ušetřeno.cz. A hned uvidíte, kolik můžete za elektřinu ušetřit. A pak začnete spořit, aniž byste se museli, jakkoliv omezovat.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.