Kráva uvízla na ferratě ve Slovenském ráji. Nechali ji utratit, lidé zuří

Krávu, která se do ferraty Kyseľ neznámým způsobem dostala a zpět už ji dostat nešlo, nechali utratit. Předseda družstva Rudolf Uhliar sehnal potřebná povolení a o zvíře se postaral řezník. Uvažovali prý o její záchraně a převozu vrtulníkem, ale neměli na to peníze, informovala TV Markíza.

"Krávu jsme nemohli dostat ven, aniž by se zranila, cestu zpět by nezvládla, tak jsme ji na místě zabili. Poté jsme provedli domácí porážku a celé zvíře jsme po částech odvezli na úpatí hor na jatka, kde ho prohlédl veterinář. Zvíře pravděpodobně použijeme pro vlastní spotřebu," oznámil Uhliar.

[chooze:article;value:562119]

Rozhodnutí rozzuřilo velkou část Slováků. Ti i na webu tvnoviny.sk hlasovali pro to, aby se zvíře neutrácelo. Zachránit se ale dalo jen pomocí vrtulníku.

"Jednalo se o to, že hodnota zvířete se pohybovala kolem 1 000 eur (asi 25 tisíc korun, pozn. red.) a ještě v neděli večer jsme zjišťovali, zda bude možný převoz vrtulníkem. Zvíře by muselo být předem uspáno a naloženo do sítě. Náklady na jednu hodinu vývozu by nás vyšly asi na 3 000 eur (75 tisíc korun, pozn. red.)," vysvětlil Uhliar.

"V tomto případě bylo usmrcení zvířete na místě vzhledem k tomu, že jakýkoli pokus jít dolů by vedl ke zranění, které by jen zvýšilo utrpení zvířete," řekla pro TV Nova terénní veterinářka Lýdie Suková Čačková.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.