Erdogan se ostře pustil do Izraele. Vyhrožuje možnou invazí

"Musíme zaujmout silnou pozici, aby Izrael nemohl dál páchat tyto šílenosti v Palestině. Tak jako jsme zasáhli v Náhorním Karabachu, tak jako jsme zasáhli v Libyi, tak můžeme podobně postupovat i s nimi," prohlásil Erdogan podle agentury Reuters na adresu Izraele při nedělní návštěvě ve svém rodném městě Riza.

Minulý týden v pátek také Erdogan kritizoval americký Kongres, kde minulý týden vystoupil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. "Celý svět mohl sledovat, jak genocidnímu vrahovi tleskali v Kongresu. Ti, kteří světu káží o demokracii a lidských právech, neprojevili ani špetku studu, když korunovali Hitlera naší doby," hřímal podle tureckého portálu Daily Sabah.

[chooze:article;value:566874]

​Co se týče konfliktu v Náhorním Karabachu, Turecko se přidalo na stranu Ázerbájdžánu při blokádě Arménie. Naopak se Turecko aktivně zapojilo do libyjského konfliktu v roce 2020, kdy tam vyslalo své vojáky, aby pomohlo u moci udržet mezinárodně uznávanou vládu.

Erdogan ale ve svém projevu nepřiblížil, jak konkrétně by zmíněný postup vypadal. Již nyní platí turecké sankce vůči Izraeli. Zahrnují absolutní zákaz vývozu a dovozu.

Americké viceprezidentka Kamala Harrisová se minulý týden potkala s izraelským premiérem. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.