Silný vítr a intenzivní srážky. Na Evropu udeřila výjimečná tlaková níže

V oblasti Litvy, Lotyšska, Estonska a Běloruska je hluboká tlaková níže. Ta s sebou přináší silný vítr a především intenzivní srážky. "Naše počasí sice nijak neovlivní, ale stejně je nedaleko od nás," uvádějí meteorologové.

"Takto hluboká tlaková níže je v této oblasti během léta velmi výjimečná," doplňují meteorologové z ČHMÚ. Na některých místech v Litvě a Lotyšsku může spadnout celkově i více než 100 milimetrů srážek.

​​Tamní média varují před prudkou bouřkou, která podle lotyšského webu lsm.lv od neděle řádí v oblasti Rižského zálivu. Podle estonské ERR News platí v některých regionech výstraha třetího stupně. Extrémní počasí může způsobit velké škody i vážné nehody. 

[chooze:article;value:566927]

V Lotyšsku bylo kolem šesté hodiny ranní na 30 tisíc domácností bez elektřiny a tamní hasiči obdrželi asi 400 hovorů o škodách způsobených větrem. Ve vesnici Kalnciems, která leží 49 kilometrů od hlavního města Riga, spadlo podle lsm.lv od neděle 180 milimetrů srážek.

Tolik běžně spadne za dva měsíce. "Je možné, že se zároveň jedná o národní rekord ve 24hodinovém úhrnu," konstatoval ČHMÚ. 

Počasí děsí už i meteorology. Situace v Evropě nevěstí nic dobrého, varují. Podívejte se na sobotní reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.