Hokejisté si musí počkat. Jihlavská hala za skoro dvě miliardy se může zpozdit

Tribuny a pilíře už mají své obrysy. Na budoucí ledové ploše kromě materiálu stojí i pět obřích jeřábů. Tak po roce vypadá jihlavská multifunkční aréna.

Na stavbě v tuto chvíli pracuje až 200 lidí nejrůznějších profesí. "Zahájily se silnoproudy, slaboproudy, zděné konstrukce a příští týden by měli nastoupit specialisté na vzduchotechniku," uvedl technický dozor stavby Martin Balún.

Největší oříšek přitom stavebníky teprve čeká zhruba za měsíc, začnou osazovat ocelovou konstrukci střechy. "Statický model střechy je použitý jako na první stavbě v republice. Střecha je obrácena, je prohnuta směrem k ploše," popsal manažer stavby Petr Krčmar.

[chooze:article;value:515907]

Naprosto speciální a unikátní jsou třeba tribuny nové haly. Jsou z červeného betonu. "Červené tribuny jsou dražší o ten pigment, co se do toho musí nalít," vysvětlil jihlavský zastupitel David Beke (ODS).

Jen tento prvek arénu prodraží o nějakých 15 miliónů. Právě vysoké náklady za halu jsou terčem kritiky už od začátku stavby. Podle Bekeho ale vysoutěžená částka 1,9 miliardy platí.

"Ten termín, pokud by nebyl splněn, se může posunout v jednotkách měsíců," přiznal Beke. Hokejisté slavné Dukly Jihlava by poprvé na led nové arény měli vyjet nejpozději na začátku roku 2026.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.