Jednoduché tipy a triky, jak ušetřit za elektřinu na chatě

Češi jsou národem chalupářů. Leckdo jezdí na chatu každý víkend a někteří na ní tráví celé léto. Vlastní chatičce se zkrátka nic nevyrovná. Jenže i na ní je potřeba platit poplatky za energie. A pokud jste na chatě často, mohou se vyšplhat nepříjemně vysoko.

Při pohledu na vyúčtování za elektřinu vám pak možná jde hlava kolem. A nejen z nehorázné ceny, ale i ze všech těch čísel a podivných kódů. Abyste za elektřinu zbytečně nepřepláceli, je potřeba umět se v tom všem aspoň trochu vyznat. V první řadě byste se měli zaměřit na svou sazbu za elektřinu.

 Dodavatelé elektřiny nabízejí různé druhy sazeb, které jsou označeny kódy jako D01d, D02d nebo D25d. V těchto kódech se přitom skrývá klíč k tomu, jak můžete výrazně ušetřit – pokud si totiž vyberete dvoutarifní sazbu, budete mít v určitém časovém období levnější proud (jde o takzvaný noční proud).

 Co se týká elektřiny na chatě, tak u ní se vám vyplatí přizpůsobit sazbu frekvenci vašich pobytů:

  • Pokud tam trávíte jen víkendy, finančně lépe pro vás vyjde speciální sazba D61d s nízkým tarifem platným od pátku od 12 hodin do neděle do 22 hodin;
  • pokud na chatě často pobýváte i mimo víkendy, je lepší vsadit na sazbu D01d.

Změňte dodavatele a plaťte méně

Ceny elektřiny v posledních měsících klesaly a řadě z nás se tím citelně ulevilo. Jenže podle prognóz má elektřina zase začít zdražovat, což se leckde už děje. I proto může být výhodné změnit dodavatele elektřiny. Toho si můžete vybrat sami a nejjednodušší je použít k tomu internetový srovnávač, jako je třeba ten od Ušetřeno.cz. Díky tomu uvidíte, kdo vám na chatu dodá elektřinu nejlevněji a u koho nebudete zbytečně přeplácet.

 Stejně tak zauvažujte nad fixací ceny elektřiny – ve chvíli, kdy je nízká, se fixace rozhodně vyplatí. A můžete si ji zafixovat třeba jen na rok a pak se zase rozhodnout, co dál. Nebo si naopak vybrat fixaci na 2 i 3 roky a platit stejnou cenu, kterou si nyní sjednáte, i v budoucnu, bez ohledu na zdražení elektřiny na burze.

Jistič je vaše jistota

V neposlední řadě se zaměřte na svůj jistič. Řada lidí ho má naddimenzovaný a vůbec ho nevyužívá (ostatně, většina z nás se v tom ani moc nevyzná). Dodavateli přitom platíte určitou částku v závislosti na rezervovaném příkonu jističe – jinými slovy, kolik proudu očekáváte, že k vám od dodavatele obvykle během dne poteče. Správná velikost jističe vám přitom může ušetřit další peníze. Protože čím menší rezervovaný příkon, tím nižší částku dodavateli zaplatíte. Je proto dobré nastavení jističe zrevidovat, o což můžete pomocí jednoduché žádosti zažádat přímo u svého dodavatele elektřiny, který revizi zajistí u příslušného distributora.

Další prověřené tipy, jak snížit náklady za elektřinu

Abyste platili za elektřinu co nejméně, můžete kromě všech výše zmíněných tipů zkusit šetřit i jinde. Tedy u sebe. Možná se budete muset trochu uskromnit, ale díky pár drobným změnám nakonec můžete ušetřit stovky i tisíce korun. 

  • Radou nad zlato je nesvítit, pokud nejste v místnosti.
  • Nenechte zbytečně puštěnou televizi, pokud ji nesledujete.
  • Odpojte spotřebiče ze zásuvek, když odjíždíte z chaty.
  • Další peníze vám může ušetřit výměna klasických žárovek za LED žárovky.

Pokud máte sazbu elektřiny obsahující levný proud, tak se snažte prát, žehlit, péct atd. zejména v časech, kdy máte elektřinu levnější.

Hodně vás může „kousnout” i topení. Pokud používáte elektrické přímotopy, zvažte jinou a levnější alternativu vytápění chaty. A stejně tak můžete vyměnit elektrický sporák za plynový (pokud nemáte v chatě zavedený plyn, vyřešit to může připojená propan-butanová láhev).

K chataření patří také společná posezení s rodinou a přáteli venku na zahrádce u grilu nebo u ohně. Na svícení ve večerních a nočních hodinách se vám pak budou hodit různá zahradní solární svítidla, která na energii získanou ze slunce vydrží svítit i několik hodin.

Vidíte, že ušetřit nemalé peníze nemusí být nic složitého a z úspor si pak můžete svou letní chatičku či chalupu třeba více zvelebit.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.