Psycholožka pochybuje o vině Kramného: Moniku a Klárku mohl zavraždit uklízeč

Případ dodnes vzbuzuje mnoho otázek a pochybností. Petr Kramný byl sice odsouzen k 28 letům vězení za vraždu manželky a dcery na dovolené v Egyptě, které se měl dopustit 30. července 2013, nadále se však množí nejrůznější spekulace.

Nepřímé důkazy

Otazníky okolo kauzy může mimo jiné vyvolávat, že byl Kramný odsouzen pouze na základě nepřímých důkazů. Expolicista a bývalý děkan Policejní akademie David Zámek ale upozorňuje, že tento postup soudu nemusí být v žádném případě neobvyklý. "Dělení na přímé a nepřímé důkazy se stírá v případě, kdy jde o takzvaný řetězec nepřímých důkazů. Pachatele pak lze odsoudit," připomíná Zámek.

[chooze:article;value:566061]

​Detektor lži

Petr Kramný byl na detektoru lži a výsledek není známý. Soudy však k této metodě většinou ani nepřihlížejí. "V českém právu se detektor lži příliš neuplatňuje, ono je to celé tak trochu na vodě a nejde o stoprocentně spolehlivý postup. S takovým důkazem tak počítat nelze," upozorňuje bývalý děkan Zámek.

[chooze:article;value:566251]

​Vztahové problémy

Psycholožka Lenka Čadová připouští, že v případě Petr Kramného mohlo dojít k pohnutí myslí, které ho přivedlo k vraždění. Minimálně poslední půlrok před vraždou byl vztah manželů Kramných nefunkční a Monika se údajně také bála na rodinnou dovolenou vyrazit, později vyšla najevo i její nevěra. Motiv k vraždě tak Petr Kramný mít mohl. "Člověk ve stresu a v dlouhodobém napětí může udělat něco, co by za normálních okolností neprovedl. Je to však pouze na úrovni hypotéz a v minulosti došlo v podobných případech i k justičním omylům," upozorňuje Čadová. "A to stigma, že těm lidem vezmete život, to je nepřijatelné," dodává psycholožka.

Znalecké posudky

Kvůli soudnímu procesu byl Kramný podroben psychiatrickému a psychologickému zkoumání. I použité metody mohou být zpochybnitelné. "Pokud toho zkoumaného člověka neznáte osobně, těžko říci, jak je takové zkoumání věrohodné. Soudní znalci mají nějakou zakázku, je pak otázkou, do jaké míry se těmi případy zabývají, když je ta jejich práce navíc málo placená," vysvětluje Čadová.

Úmrtí v Egyptě bylo víc

Kramného dcera a manželka nepatřily k jediným Čechům, kteří v Egyptě zemřeli, upozorňuje psycholožka "Co když se v tom hotelu vyskytoval nějaký uklízeč, kterého uspokojovalo vraždění mladých krásných žen? I v době vyšetřování případu upozorňovali čeští kriminalisté, že s nimi egyptská strana ani moc nespolupracovala," prohlubuje míru pochybností Čadová.

 Vraždě mohla uniknout. Kramný k dovolené Moniku dotlačil, tvrdí kamarádka (24/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.