Biden vysvětlil ručník v ringu. Chce předat štafetu mladším, aby sjednotili národ

"Předat štafetu mladší generaci je nejlepší způsob, jak sjednotit náš národ," řekl Biden v přímém televizním přenosu. Dodal, že záchraně americké demokracie nemůže stát v cestě nic, včetně jeho osobních ambicí, obrana demokracie je podle něj důležitější než funkce, uvedla CNN.

Prezident však nevysvětlil, proč z klání odstoupil teprve tři měsíce před volbami, ve chvíli, kdy mu reálně hrozila prohra a sílil tlak ve vlastní straně, aby kandidaturu vzdal, podotkla BBC.

Z Oválné pracovny promlouvají prezidenti jen při těch nejvýznamnějších příležitostech. Bidena přišla podpořit manželka, syn, dcera a některá vnoučata. Rodina seděla opodál, kamery je nezabíraly.

[chooze:article;value:566248]

Prezident uvedl, že příštích šest měsíců se bude soustředit na to, aby dokončil svůj mandát. Hodlá pracovat na růstu ekonomiky, na snižování nákladů pro pracující rodiny, chce bojovat pro extremismu, politickému i jinému násilí.

Mezi jeho mezinárodní priority patří ukončení války v Gaze a zastavení ruského prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině. Také osvobození všech Američanů z věznic po celém světě.

Biden upozornil národ, že moc je v jeho rukou, neboť Americe nevládnou králové a diktátoři, ale lid. Listopadové volby by podle něj měly být o zachování demokracie.

V této souvislosti vyjádřil podporu viceprezidentce Kamale Harrisové, která je "zkušená, tvrdá a schopná". O protikandidátovi republikánů Donaldu Trumpovi se během desetiminutového projevu ani jednou nezmínil.

[chooze:article;value:565834]

​Trump sledoval projev na palubě svého letadla cestou z předvolebního mítinku v Severní Karolíně. "Projev křiváka Joea Bidena v Oválné pracovně byl sotva srozumitelný a strašně špatný!" napsal vzápětí na své sociální síti Truth Social.

​Joe Biden čekal s tímto vystoupením kvůli covidu, na který byl pozitivně testován před týdnem. Ve středu jeho lékař Kevin O'Connor sdělil, že prezidentův test na koronavirus je negativní.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.