Ještě to neskončilo: Extrémní vedra vezmou Česko útokem, uvádí ČHMÚ

[chooze:gallery;value:36743]

Počasí v Česku bude ve středu a následujících dnech jako na houpačce. Podle Českého hydrometeorologického ústavu můžeme očekávat několik obratů za krátkou dobu.

"Dnes přes Česko přejde studená fronta a za ní k nám pronikne chladnější vzduch od západu," napsal ČHMÚ ve středu na síti X. "Kromě proměnlivé oblačnosti se vyskytnou i místy přeháňky a není vyloučená ojedinělá bouřka," dodal.

[chooze:article;value:561420]

​​Ve čtvrtek se ale začne situace otáčet. "Ze západní do střední Evropy bude postupovat tlaková výše, která přinese zmenšování oblačnosti a ubývání srážek," řekli meteorologové. Počasí by se tak mělo vylepšovat a očekávat můžeme slunečné a zároveň znatelně teplejší počasí.

Trend zvyšujících se teplot se pak završí v sobotu. "Odpolední teploty se už na většině území přehoupnou přes tropickou třicítku," uvedl ČHMÚ. Podle předpovědi na webu Yr.no mají teploty třeba v Brně o víkendu vystoupat až na 35 °C. V neděli má podle ČHMÚ se studenou frontou přijít ochlazení, ne však na dlouho. V příštím týdnu by měly teploty zase stoupat.

Od počátku civilizace nebylo na zemi takto teplo, říká klimatolog Vojtěch Kotecký:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.