Nákaza žloutenkou raketově roste. Pozor na špatně upravené maso

Ve srovnání s covidovými roky je dvojnásobný počet případů žloutenky typu C a nejen to. V letech 2021 a 2022 bylo hlášeno Státním zdravotním ústavem 300 nových případů a v loňském roce už to bylo 684 nových nákaz hepatitidou E. Problematiku připomíná každý rok 28. července Světový den hepatitidy.

[chooze:article;value:565448]

​Hepatitida E byla dříve častou nemocí pouze v zemích s nízkým hygienickým standardem, protože se zde šířila především kontaminovanou vodou nebo kvůli nesprávné hygieně rukou.

V Evropě, kde počet nových případů nečekaně roste, však bývá hlavním zdrojem nákazy infikované vepřové maso nebo zvěřina, které nebyly dostatečně tepelně upraveny.

"Nákaza však může pocházet i z jiných zdrojů, jako jsou krevety, mušle nebo jeleni. Je proto velmi důležité zachovat hygienické standardy, umývat zeleninu, dostatečně tepelně upravovat maso a v zemích s nižším hygienickým standardem pít jen balenou vodu," apeluje na veřejnost Soňa Fraňková, zástupkyně přednosty pro klinickou hepatologii Kliniky hepatogastroenterologie v pražském institutu IKEM, který o problematice hepatitidy uspořádal ve středu tiskovou konferenci.

Na záznam tiskové konference se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.