Žďár nad Sázavou chystá razantní změnu v parkování. Místním se ale nelíbí

"Díky rozhledovým trojúhelníkům a snížené rychlosti můžeme již vybudovat parkovací místa blíž té křižovatce," tvrdí Jan Prokop, vedoucí odboru strategického rozvoje městského úřadu ve Žďáru nad Sázavou. Rychlost se sníží z 50 na 30 kilometrů v hodině, a tak u křižovatek místo 50 bude jen 30 metrů na rozhled a tudíž ušetřených metrů k vybudování nových parkovacích míst, kterých je ve městě nedostatek. 

Několik nových parkovacích míst by se díky novince mohlo najít třeba u žďárského městského úřadu. Dalším místem, kde by se mohla snížit rychlost a  vytvořit nová parkovací místa, je i v okrajové části města.

Jenže revoluční krok se nelíbí řadě místních obyvatel. Už tak složitou dopravu ve městě plnou kolon toto řešení prý ještě zkomplikuje a zpomalí. "To není dobrý nápad," myslí si lidé. "Není to nejlepší řešení, zpomalí se to a budou se tvořit fronty, bude to ještě horší," souhlasí s tímto názorem další. 

[chooze:article;value:557338]

​​"Zpomalení znamená zvýší bezpečnost," upozornil naopak Jan Prokop. Povolit parkování přímo u křižovatek lze i jednodušeji bez snižování rychlosti, a to místní vyhláškou s posvěcením policie jako v centru Prahy. "Díky místní úpravě tu parkovací místa byla umožňována," uvedla mluvčí městské části Praha 1 Karolína Šnejdarová.

Navíc žďárská radnice chce nově v řadě lokalit parkovaní ve městě zpoplatnit. Ani to se ale místním nelíbí. "Hlavní je stavět obchvaty kolem měst a vytěsňovat auta," domnívají se místní.

Proti placeným modrým parkovacím zónám se nedávno bouřili lidé i třeba v Jihlavě, kde navíc panoval při jejich zřizování pořádný chaos. Lidé kritizovali nová parkovací místa, která tam město vyznačovalo třeba i na chodnících nebo před vstupy do domů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.