Rodinný výlet skončil tragicky. Blesk zabil dívenku (†11) i jejího tatínka

Nebývale silné bouřky, které doprovází mimořádná aktivita blesků, trvají v Bulharsku už bezmála dva týdny. Teď si dokonce vyžádaly i dva životy, informoval web 24 Chasa

Tragédie se stala v centru pohoří Stara Planina. Přestože v okolí platí výstraha před nebezpečnými bouřkami, muž se vypravil na horskou túru i se svými dvěma dětmi. Na samotném vrcholu jedné z hor ve výšce asi 2 000 metrů otce a jeho 11letou dceru zasáhl blesk. Podle zmíněného bulharského portálu se v době neštěstí drželi kovového lana, které turistům pomáhá orientovat se v náročnějším terénu.

​Starší z dětí, 13letý chlapec, zavolal pomoc a oznámil událost horské službě. Té podrobně oznámil, kde se nachází. Na místo okamžitě vyrazil vrtulník. Hoch utrpěl zranění a záchranáři ho transportovali do nemocnice v Plovdivu. Záchranná akce trvala několik hodin.

[chooze:article;value:565292]

"Předpokládáme, že příčinou neštěstí byl blesk, prokáže to ale až nařízená soudní pitva. Musíme také zjistit, co přesně se na místě stalo. Na signál chlapce, který zavolal na linku 112, reagovali pouze dva lidé z horské služby," upozornil okresní prokurátor v Plovdivu Petar Petrov. 

Otec s dcerou jsou prvnímu obětmi nepříznivého počasí, které v Bulharsku v těchto dnech panuje. Doprovází ho navíc rozsáhlé požáry, které způsobily velké materiální škody.

Co dělat při bouřce

Jak se chránit před bleskem, radí na svých webových stránkách hasiči. "Pokud se v době bouřky nacházíme venku, snažme se schovat. Bezpečný úkryt před bleskem poskytují budovy, zejména velké objekty s ocelovou nebo železobetonovou konstrukcí, obecně pak veškeré stavby chráněné hromosvodem. V přírodě se můžeme schovat v hustém lese a háji, nižším porostu nebo úzkém údolí. Naopak se rozhodně neschovávejme pod osamělými stromy, na okraji lesa, pod převisy nízkých skal, či v menších staveních bez hromosvodu. Největší nebezpečí zásahu bleskem hrozí při pobytu v otevřeném terénu a na vyvýšených místech, v bezprostřední blízkosti železných konstrukcí, vysokých osamocených stromů nebo vodních ploch. Nikdy se za bouřky neopírejme o zeď či skalní stěnu," upozorňují.

Silné bouřky v Česku: Hasiči řešili téměř tisíc událostí, evakuovali dětské tábory (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.