Chorvatské letiště ochromil útok hackerů. Rušili lety, jiné měly zpoždění

IT systémy letiště ve Splitu v pondělí po sedmé hodině večer napadli hackeři, což znemožnilo na několik hodin odlety i přílety letadel, uvedl web Dnevnik.hr. Letiště nemohlo ani odbavovat cestující.

Nejvážnější situace trvala asi do půl jedenácté a poté se podařilo provoz letiště částečně obnovit, uvedl web Index.hr. Lety v době výpadku nabíraly několikahodinová zpoždění a některé byly zrušeny.

[chooze:article;value:564023]

"Během noci pracovalo osm IT odborníků na odstranění následků a obnově systému a dnes ráno se jejich počet ještě zvýšil," uvedl člen představenstva letiště Lukša Novak. V úterý odpoledne ale stále nefungovaly ani webové stránky letiště.

"Během večera jsme se po dohodě s aerolinkami rozhodli, že budeme fungovat klasicky tak, že nám společnosti poslaly seznamy cestujících. S manuálním provozním režimem dnes zajišťujeme hladký letový řád s menšími zpožděními," řekl Novak.

[chooze:article;value:565530]

"Co se týče hackerského útoku, ten je vážný a přišla zpráva nabízející vyjednávání. Stanovisko vlády a nás na letišti je však takové, že vyjednávání nepřichází v úvahu. K odpovědnosti za hackerský útok se přihlásila skupina Akira," dodal.

Letiště, lékárny a další firmy zasáhl v pátek technologický blackout (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.