Francouzi zadrželi podezřelého z přípravy útoku v Paříži. Bojí se i Rusů

Francouzské bezpečnostní složky zadržely nejméně dva muže ve spojitosti s přípravou akcí, které měly narušit průběh olympijských her v Paříži. Jedním byl podle deníku Le Parisien 18letý muž z regionu Gironde na jihozápadě Francie.

Podle webu Le Point měl být tento mladík zradikalizovaný. O chytaném útoku na olympiádu měl psát na sociálních sítích. Vyšetřován je proto kvůli možnému "teroristickému spolčení". Podle zdrojů blízkých vyšetřování prý ale až další šetření ukáže, jestli byl útok schopný a připravený skutečně provést. 

[chooze:article;value:565105]

Le Parisien dále uvádí, že už v neděli měly bezpečnostní složky zadržet také 40letého Rusa, který je nyní podezřelý z přípravy rozsáhlých politických a destabilizačních akcí během olympijských her. V úterý měl být obviněn ze špionáže pro cizí moc.

Zdroje blízké vyšetřování nicméně zdůrazňují, že sice mělo jít o rozsáhlý projekt, nikoliv však o přímé útoky. Proto je také celý případ řešen jako boj se špionáží, a nikoliv jako boj s terorismem.

V rámci blížících se olympijských her panují ve Francii velmi přísná bezpečnostní opatření. Zakázán je například provoz dronů nad francouzskou metropolí. Podle webu France24 tamní bezpečnostní síly každý den v průměru zneškodní šest dronů.

Už se to blíží. V Paříži zavěsili olympijské kruhy na Eiffelovu věž:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.