Zemřel poslední člen skupiny Four Tops, jejíž hity bořily hitparády

[chooze:gallery;value:36724]

​Fakir skonal ve svém domě obklopen rodinou, informoval deník Los Angeles Times. "Ztrátu této ikony a hudební legendy, která během své 70leté hudební kariéry zasáhla do života mnoha lidí, neseme velmi těžce," uvedla v prohlášení Fakirova rodina.

Čtyřčlenná skupina Four Tops byla na vrcholu popularity v 60. a 70. letech minulého století, kdy hity jako Standing in the Shadows of Love, I Can't Help Myself (Sugar Pie, Honey Bunch), Reach Out I'll Be There či Bernadette bořily hitparády v USA i Velké Británii.

Fakir působil v kapele 70 let a úspěšně ji udržoval v chodu i dlouho po smrti svých tří původních kolegů. Zpíval ještě nedávno, než musel koncem loňského roku kvůli zdravotním potížím do důchodu.

[chooze:article;value:565527]

​Fakir se narodil v Detroitu, jeho otec byl imigrant ze současné Bangladéše a pracoval v továrně. Matka černoška měla vztah hudbě, který přenesla na syna. Zpíval v kostelním a školním sboru.

Fakir založil kvarteto, které se původně jmenovalo Four Aims, na střední škole se spolužáky a kamarády Levi Stubbsem, Renaldem "Obie" Bensonem a Lawrencem Paytonem. Na počátku stálo jejich úspěšné vystoupení na večírku, netrvalo dlouho a stali se populárními v místních klubech.

Zlom přišel, když podepsali smlouvu s vydavatelstvím Motown. Následovaly hity, které dnes patří k ikonám populární hudby, uvedl časopis Rolling Stone, který jejich song Baby I Need Your Loving zařadil mezi 500 nejlepších písní všech dob.

Kapela zpívala v nezměněné sestavě až do smrti Paytona v roce 1997. Benson odešel ze světa v roce 2005 a Stubbs o tři roky později. Značku Four Tops pak úspěšně udržoval Fakir spolu s novými zpěváky.

Four Tops byli roku 1990 uvedeni do Rokenrolové síně slávy, roku 2009 získali cenu Grammy za celoživotní dílo.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.