Žene se prudká změna počasí. Udeří silné bouřky, teploty srazí studená fronta

V pondělí má podle týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) pokračovat víkendový charakter počasí, tedy velmi vysoké teploty a riziko silných bouří. Před nimi také varuje výstraha. 

"Zpočátku polojasno až skoro jasno, od západu přibývání oblačnosti a na většině území přeháňky, místy bouřky, i silné. Večer ubývání srážek," předpovídají na pondělí meteorologové s tím, že teploty budou stoupat k 28 stupňům, na východě až 33. 

Z Německa ale od západu dorazí studená fronta, která ukončí sérii tropických dní. "V pondělí studená fronta přejde přes naše území dále k východu," uvádí ČHMÚ. V úterý se budou odpolední maxima pohybovat mezi 24 až 28 stupni. Místy budou přeháňky a déšť, ojediněle i bouřky. 

[chooze:article;value:565779]

To platí i pro středu, kdy budou srážky na východě vydatnější a teploty klesnou ještě o něco níže. Na jižní Moravě se budou pohybovat kolem 26 stupňů, ve zbytku republiky bude maximálně od 19 do 24 stupňů. 

Ve čtvrtek se nejvyšší teploty na celém území budou pohybovat od 19 do 23 stupňů a bude oblačno až zataženo. "Ojediněle, v severovýchodní polovině, zpočátku místy občasný déšť nebo přeháňky," predikuje ČHMÚ. 

"Od pátku se bude přes střední Evropu přesouvat tlaková výše k severovýchodu, po jejíž zadní straně k nám během víkendu bude proudit teplý vzduch od jihozápadu," uvádí meteorologové. Od pátku tak teploty opět začnou stoupat a o víkendu znovu překonají tropickou hranici. Spolu s nimi ale bude panovat i riziko bouřek. V neděli pak počasí začne ovlivňovat další studená fronta od západu. 

Bouřky letos napáchaly velké škody. Pojišťovnám přibylo nahlášených událostí (16/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.