Další oblíbená destinace vyhlásila válku turistům. Vypukly mohutné protesty

Situace na Mallorce, největším z Baleárských ostrovů, se vyostřuje. V centru hlavního města Palma protestovaly v neděli večer proti masové turistice desetitisíce lidí, píše španělský web RTVE.

Tamní obyvatelé tak dali opět úřadům najevo, že s množstvím turistů, kteří se každoročně na Baleáry sjíždějí, nesouhlasí. Zatímco podle policie v ulicích města protestovalo 20 tisíc lidí, podle organizátorů jich bylo až 50 tisíc.

Podle tamních obyvatel se totiž kvůli masovému turismu na ostrově, kam ročně zavítá až 12 milionů návštěvníků, výrazně snížila kvalita života. Protestovali tak například i proti nedostupnosti bydlení, nízkým platům, špatné dopravní situaci, hluku nebo přeplněným plážím.

[chooze:article;value:565658]

"Cílem tohoto protestu je změnit směr. Lidé už toho mají dost, jsou otrávení ekonomikou, která nezohledňuje problémy, které turismus způsobuje," řekl Pere Joan Femenia, mluvčí platformy Less Tourism, More Life (Méně turismu, více života), která demonstraci organizovala.

Po tamních úřadech tak demonstranti požadují "udržitelný model cestovního ruchu", který by respektoval životní prostředí a klidné soužití tamních obyvatel s turisty. Z konkrétních bodů se jedná například o omezení příletů nebo vjezdu vozidel do některých částí ostrova, píše web El Mundo.

Proti masové turistice se na Mallorce demonstrovalo už na konci května. Do ulic tehdy vyšlo zhruba deset tisíc demonstrantů. Menší protest s několika stovkami lidí se konal také na Menorce.

Rekreanty ve Španělsku ochromil strach. Mořem se před pár týdny proháněli kladivouni (06/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.