Farmáři vymýšlejí, jak prodat úrodu. Nasazují samosběry i zeleninomaty

Non-stop čerstvá zelenina. V sobotu ve stánku farmář nabízel brambory a česnek. "Zatím neevidujeme, že by zmizelo nějaké velké množství zboží, musím zaklepat, zatím se nekrade," řekla farmářka Eliška Látalová.

Ludéřovu se zloději vyhýbají oklikou a vládne tam důvěra. Zaplatíte mobilem nebo drobné vhodíte do kasičky. "Nabízíme zrovna to, co je sezónní. Míváme rajčata, máme česnek, byla i cibule," dodala Látalová.

V Újezdu a Březí nad Oslavou na Žďársku jsou ještě o krok dál. V tamní samoobsluze si každý zákazník připadá jako prodavač. Zboží si pak namarkují zákazníci sami na samoobslužné pokladně. Všechno hlídají kamery. Podobně za covidu fungovala pivní budka na Prostějovsku u Ptení. V lesích u cyklostezky tam vychlazené pivo teklo proudem.

[chooze:article;value:565539]

​A i tam stačilo pár drobných vhodit do kasičky. Hned několik pracovníků ušetří farmáři z Radňova na Havlíčkobrodsku. Už dva roky tam spoléhají na důvěru a prodávají dýně. Ty si nejdříve každý zváží, zaplatí a odnese.

Právě chybějící zaměstnanci jsou i za rozmachem všemožných samosběrů. Jeden z nich odstartoval v sobotu v Blatci na Olomoucku. První sběrači tam na pole za Blatec přišli už krátce po rozednění, byli tam už ve čtvrt na šest. "Nemáme náklady s tou sklizní a s tím zpracováním, takže o to to může být potom pro ty zákazníky levnější," řekl pěstitel Leon Vlček.

Právě cena je další lákadlo, které do polí táhne davy. Kilo brambor nebo cibule tu je k mání za deset korun. Přitom před časem samosběry, snad až na jahody, prakticky neexistovaly. Teď jich neustále přibývá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.