Voda v Seině je týden před olympiádou dostatečně čistá, ukázaly testy

Kvalita vody v Seině splňovala požadované normy v období od 10. do 16. července, informuje agentura AFP s odkazem na místní hygienické úřady. Pokud to počasí dovolí, bude řeka 26. července hvězdou zahajovacího ceremoniálu her a poté bude hostit triatlon a dálkové plavání.

Přestože se výsledky testů kvality vody od konce června zlepšují, stále panuje napětí, zda se tyto soutěže mohou na řece protékající francouzským hlavním městem uskutečnit. Ačkoliv v místě odběru vzorků na mostě Alexandra III. byla hladina bakterií E.coli v řece šest dní v týdnu pod limitními hodnotami, výsledky ze tří dalších pařížských míst jsou mnohem rozporuplnější.

[chooze:article;value:564757]

"Tento týden byl poznamenán dvěma významnými dešťovými epizodami, zejména v horní části toku Paříže, které měly vliv na kvalitu vody a průtok," uvedly regionální úřady. V případě silného deště totiž může dojít k vyplavení nečištěných odpadních vod do Seiny.

Pozitivní zprávou pro organizátory je, že průtok Seiny, který je stále nesezónně vysoký, což nepříznivě ovlivňuje kvalitu vody, se díky suchému počasí nadále snižuje. V případě, že by kvalita vody nedosahovala standardů, plán B počítá s odložením závodů o několik dní nebo s přesunutím plaveckého maratonu do Vaires-sur-Marne na řece Marně východně od Paříže.

[chooze:article;value:565578]

Ve středu starostka Paříže Anne Hidalgová dodržela svůj slib a vykoupala se v Seině spolu s hlavním organizátorem olympiády Tonym Estanguetem. Zaplavat si v Seině přislíbil i prezident Macron. Chce tím upozornit na opětovnou možnost koupání v řece poté, co její koryto prošlo rozsáhlým odbahňováním.

Zda tak učiní ještě před začátkem olympiády, není jasné. Přesné datum zatím stanoveno nebylo. "Jak řekl, když to oznamoval, podstatné se mu kromě toho, že nám to umožní pořádat olympijské soutěže, zdá to, že nám to především umožní otevřít v příštích letech plavecké areály pro všechny obyvatele početného regionu Ile-de-France," sdělil mluvčí olympijských her.

Už se to blíží. V Paříži zavěsili olympijské kruhy na Eiffelovu věž (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.