Fiala: Zdražování kvůli klimatu nepřipustíme. Pomůže nám v tom jádro

"Žádné zbytečné zdražování nepřipustíme," uvedl Fiala ve středu před polednem na síti X. "Žádný nový Green Deal schvalovat nebudeme. Nepřijmeme závazky nad rámec toho, co díky své nekompetenci už odsouhlasila Babišova vláda. Naopak je zmírníme všude, kde to ještě půjde," dodal.

"Ochrana životního prostředí je důležitá, ale nesmí zhoršit životní úroveň lidí a konkurenceschopnost firem. Takto budeme přistupovat ke třem materiálům, které se týkají české energetiky a plnění klimatických závazků," uzavřel Fiala své prohlášení.

Vláda počítá s odklonem od uhlí po roce 2030. Většina tepláren a elektráren tak bude muset přejít na jiná paliva. Ceny uhlí i pohonných hmot se tak zvýší a to i kvůli nárůstu emisních povolenek. Podle odborníků pak domácnosti mohou zaplatit až o 30 procent více za topení uhlím a až o deset korun více za litr benzinu nebo nafty.

[chooze:article;value:565123]

"Třetina bytů se vytápí pomocí plynu, tak si bude muset řada domácností připlatit. V každém případě to zasáhne nejen domácnosti, ale i dopravní firmy, firmy, které jsou ve stavebnictví, a samozřejmě zemědělství," řekl v úterý televizi Nova ekonom Petr Dufek.

Proti zdražování má pomoci i rozšíření českých jaderných elektráren. Vláda ve středu odsouhlasila, že dva nové bloky jaderné elektrárny v Dukovanech postaví jihokorejská firma KHNP. "Cena za výstavbu dvou bloků bude celkem 400 miliard korun," oznámil ve středu po jednání vlády Fiala.

Klimatická opatření označovaná jako "český Green Deal" vláda dnes neprojednala, jelikož se na jednání věnovala právě rozšíření Dukovan. I tak se k tomu premiér vyjádřil. "Pro nás představa, že se budou věci lidem nebo firmám zdražovat, je něco co nechceme udělat, co neuděláme, a co připustíme jenom tam, kde už se k tomu v minulosti České republika zavázala a kde to nejde změnit," řekl Fiala. "Žádný nový český Green Deal tady nebude," ujistil.

Od tohoto rozšíření si Fialova vláda slibuje snížení cen energií. "Díky dostavbě jaderné elektrárny budeme moci zajistit dostatek energie za přijatelné ceny, čímž zajistíme prosperitu pro budoucí generace a konkurenceschopnost Česka. Nemůžeme se dívat se založenýma rukama, jak v zemích všude okolo nás jsou levnější energie," dodal Fiala.

[chooze:article;value:565226]

​Vláda se zároveň zabývá dalším rozšířením jaderné elektrárny v Temelíně, kde by chtěla také postavit další dva bloky. "Každý blok nám vyrobí 12 procent současné roční spotřeby elektřiny. Věřím tedy, že nám jádro zajistí udržitelný proces dekarbonizace bez ohrožení konkurenceschopnosti," poznamenal ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

Opozice nešetří kritikou. "Vláda Petra Fialy je v tom až po uši. V době jejich předsednictví EU odsouhlasili rozšíření emisních povolenek na domácnosti a současně vybrali tu nejtvrdší verzi Green Dealu, ke které je nikdo nenutil. Teď musí vysvětlovat, že se díky tomu zdraží benzin, nafta, energie a bydlení," okomentoval situaci místopředseda hnutí ANO a Poslanecké sněmovny Karel Havlíček. 

Vyjádřil se i šéf opoziční SPD Tomio Okamura. "Fialova vláda v rámci Green Dealu EU plánuje zdražit benzín i naftu via facti o více než deset korun za litr, ale obrovsky zdraží i řada dalších věcí včetně bydlení, energií a potravin," uvedl na svém facebooku.

Zprávy o zdražování pohonných hmot o 10 korun na litr premiér Fiala popřel.

Podívejte se na záznam ze středeční tiskové konference po jednání vlády:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.