Jadernou elektrárnu Dukovany dostaví Korejci. Jde o největší zakázku v historii

Přihlášky do tendru na dodávku až čtyř nových jaderných reaktorů odevzdaly české polostátní energetické firmě ČEZ letos na jaře korejská KHNP a francouzská EDF. Vítězem se nakonec stala první jmenovaná.

"Vláda na dnešním jednání souhlasila s výběrem preferovaného dodavatele, se kterým společnost Elektrárna Dukovany 2 zahájí jednání směřující k uzavření smlouvy. Tím preferovaným dodavatelem je na základě vyhodnocení expertů korejská společnost KHNP," oznámil po středečním jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS). Konkrétní smlouva by měla být podepsána do března roku 2025.

Nabídky obou společností vyhodnocoval ČEZ, výsledky pak předal vládě, která vítěze posvětila. Do hodnocení se zapojilo přes 200 expertů. Jedná se o největší zakázku v historii České republiky. "Korejská nabídka byla lepší prakticky ve všech hodnocených kritériích," prohlásil k výběru Fiala. Za dva jaderné bloky Česko zaplatí asi 400 miliard korun, 200 miliard za blok.

[chooze:article;value:553277]

Vláda s KHNP plánuje dojednat stavbu dvou reaktorů v Dukovanech. Podle KHNP by mělo jít o reaktory APR1000 o výkonu 1050 MWe. Obě strany spolu budou jednat také o opci na dostavbu dvou bloků v Temelíně. O případné výstavbě v jihočeské elektrárně se ale bude rozhodovat až v budoucnu.

"Výstavba nových bloků jaderných elektráren je také obrovskou příležitostí pro náš český průmysl a pro naši ekonomiku," zdůraznil Fiala s tím, že by se do dukovanské zakázky měly české firmy zapojit z asi 60 %. "Podle některých odhadů může být každá investovaná koruna vygenerovat pro českou ekonomiku až trojnásobné příjmy," dodal ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN).

Podívejte se na tiskovou konferenci vlády:

Stavět by se mělo začít v roce 2029. Ještě předtím ale budou probíhat přípravné práce. "Odhadované náklady státního rozpočtu se v sumě za těch pět fiskálních let pohybují mezi 80 a 85 miliardami korun," oznámil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Zkušební provoz nových bloků by pak měl začít v roce 2036.

[chooze:article;value:548096]

"Jaderný projekt znamená dlouhodobou spolupráci na dalších přibližně 100 let, od výstavby až po provoz. Výstavba jednoho či více reaktorů APR1000 by tak znamenala záruku dlouhodobého rozvoje partnerství a přátelství pro obě země," prohlásil k úspěchu v tendru CEO společnosti KHNP Jooho Whang.

"Toto posílené partnerství mezi vládami obou zemí by pak mohlo umožnit rozsáhlou spolupráci v celé řadě oblastí. Bereme to jako velký závazek a uděláme při závěrečných jednáních vše pro to, aby byl reaktor APR1000 v České republice skutečně postaven," dodal.

​Původně měli o výstavbu bloků zájem Číňané, Rusové i Američané. Rusy a Číňany vyřadila už vláda Andreje Babiše (ANO) kvůli bezpečnostním obavám. Nabídku amerického Westinghousu odmítla vláda letos, společnost na rozdíl od konkurentů totiž předložila jen nezávaznou nabídku.

Zakázka na výstavbu jaderných bloků je risk, mohla by se prodražit, říká expert:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.