Číňanům dochází trpělivost. Západ dostal od Pekingu drsnou výstrahu

Členové NATO při jednání ve Washingtonu vydali prohlášení, které mimo jiné viní Čínu z rozsáhlé podpory ruského obranného průmyslu a kyberútoků na členské státy NATO, jak uvedl britský portál BBC. Vyzvali Čínu, aby ukončila veškerou politickou i materiální pomoc ruské vojenské mašinérii.

Proti těmto výrokům se postavil čínský ministr zahraničí Wang I při jednání se svým nizozemským protějškem Casparem Veldkampem. Výroky označil za vyfabrikované dezinformace. "Čína absolutně odmítá veškerá tato obvinění. Vždy jsme byli mírovou a stabilizační silou," ujasnil Wang.

"Odlišný politický systém v Číně by neměl být využívaný jako prostředek NATO k rozdmýchávání konfrontací s Čínou. NATO by tyto hranice nemělo překračovat," doplnil Wang.

[chooze:article;value:564346]

​"Vyjadřujeme silnou nespokojenost a pevně se stavíme proti těmto mylným výrokům ze strany Spojených států," uvedl podle čínského státního média People's Daily mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien.

Lin dále sdělil, že Spojené státy pro svá obvinění neposkytla žádné důkazy. "Navíc, Spojené státy a jeho spojenci stále neukončili obchodování s Ruskem. Loni dosáhl obchod s Ruskem hodnoty 130 miliard dolarů (asi tři biliony korun, pozn. red.), což je 18 procent ruského zahraničního obchodu," dodal Lin.

Spojené státy a spojence také nepřímo obvinil z rozpoutávání konfliktů po celém světě. Za pokrytecké jako vytváření dvojích standardů rovněž označil to, že USA kritizují Čínu za obchod s Ruskem, když přitom masivně podporují Ukrajinu.

Prezident Joe Biden vyznamenal šéfa NATO Jense Stoltenberga a Ukrajině slíbil protivzdušnou ochran. Podívejte se na reportáž TV Nova:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.