Vedro a pitný režim. Odborníci doporučují, kolik vody byste měli vypít

Nedostatek tekutin může v parném počasí způsobit nepříjemné zdravotní komplikace. Je proto důležité dodržovat pitný režim. Každý člověk je ale jiný. A tak má každý i jiné potřeby přísunu tekutin. Záleží na věku, stravování nebo fyzické zátěži.

"Existuje taková jedna základní formulka 0:40. Konkrétně tedy 40 mililitrů na kilogram tělesné hmotnosti. To je minimální množství tekutin, které by měl člověk vypít," vysvětlila nutriční terapeutka Lenka Lehovičová. Pokud tedy vážíte například 60 kilogramů, denně byste měli vypít zhruba dva a půl litru.

"Nejdůležitějším je voda, nicméně ji lze doplnit o další možnost," dodala Lehovičová. Například o iontový nápoj. Při nadměrném pocení totiž dochází v lidském těle ke ztrátám tekutin, ale také důležitých iontů. Iontový nápoj si navíc můžete připravit i doma.  

"Stačí tři základní suroviny – pomeranč nebo pomerančová šťáva, kokosová voda a voda jako taková. Kokosová voda obsahuje právě všechny ty důležité ionty, které se dlouhodobým nadměrným pocením ztrácejí," upřesnila nutriční terapeutka.

[chooze:article;value:563748]

V letních měsících je podle odborníků dobré se vyhnout nápojům, které lidské tělo dehydratují – například kávě, alkoholu nebo ochuceným nealko pivům. "I přesto, že jsou nealkoholická, i tak obsahují malé množství alkoholu. A tím pádem určitě nejsou vhodné pro děti. Navíc obsahují velké množství sacharidů. Pokud tyto nápoje pijeme, tak o to víc bychom měli vypít vody," zdůraznila.

Vhodný je naopak zelený čaj. Jeho pitím totiž zvýšíte pocení, které pak vede k lepšímu chlazení vašeho těla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.