Poslanci mají jednat o usnadnění rozvodů. Novela zjednoduší soudní řízení

Poslanci v úterý odpoledne ještě neschválili ani program schůze, která má zjednodušit rozvodové řízení. Po zahájení jednání ve 14 hodin totiž sněmovní pultík obsadil předseda opozičního hnutí Andrej Babiš (ANO) a mluvil přes hodinu a půl. Ve své řeči se dotkl třeba situace v huti Liberty Ostrava, vrátil se k evropským volbám a nechyběla ani kritika současné vlády.

Takzvaná rozvodová novela by měla být mezi prvními body, které by měli poslanci po schválení programu probírat. V případě nesporných rozvodů například slučuje rozvodové a opatrovnické řízení. I tak ale budou muset manželé k soudnímu stání.

[chooze:article;value:559619]

​Opoziční poslankyně Helena Válková (ANO) proto už připravuje pozměňovací návrh, který by měl umožnit nesporné rozvody řešit u notáře. Poslanci si už na začátku úterní schůze schválili možnost jednat i po 19. hodině, očekává se tedy, že se jednání protáhne.

Podle statistiků od roku 1994 do roku 2023 počty sňatků klesaly i stoupaly. Z dat ale vyplývá, že o manželství má zájem stále méně lidí. V roce 1994 mělo svatbu přes 58 tisíc párů a od té doby čísla klesají. Největší propad nastal v roce 2003 oproti předešlým rokům. Pouze 48 943 párů si tento rok řeklo ano.

O deset let později klesl počet svateb na rekordní minimum. Tehdy se vzalo zhruba 43 tisíc párů. A od té doby čísla, i přes drobné kolísání, lehce stoupají.

Stejně tak počet rozvodů od nového tisíciletí lehce klesá. Zajímavý byl zejména rok 1999, kdy je v datech zřetelný výrazný propad. Tehdy se nechalo rozvést přes 23 tisíc párů. Ačkoliv prvních pár let v novém tisíciletí rozvodovost mírně stoupala, od roku 2003 začala klesat a v loňském roce se nechalo rozvést nejméně párů za těch posledních 30 let.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.