Začala demolice nádraží v Kladně. Postavit novou budovu prý vyjde levněji

V pondělí začala demolice budovy kladenského nádraží. Dopoledne už jí chyběla střecha a okna, odpoledne i část obvodových zdí. Nádraží, na které se díval i prezident Masaryk, když jezdil vlakem z Lán na Pražský hrad, bylo prý ve špatném stavu. Postavit novou budovu údajně vyjde levněji.

Nádražní budovu stojící na trati spojující Kladno s Prahou postavili v roce 1855. Už do konce týdny by ale měla být zcela srovnána se zemí. Zatímco někteří obyvatelé Kladna se na nové nádraží těší, jiné jeho demolice mrzí. "Stará budova, s tou mám spojené vzpomínky, je to velká škoda, že se to bourá, svěřil se jeden z nich.

"Po vyklizení budovy byl proveden průzkum pomocí kopaných sond, který ukázal horší stav v oblasti založení objektu, než byl původní předpoklad. Tento průzkum označil za jednoznačně příznivější variantu výstavbu nové budovy," uvedla Nela Eberl Friebová, mluvčí Správy železnic.

[chooze:article;value:563854]

Petici proti demolici podepsalo skoro 1 500 lidí. Budovu nezachránil ani pokus o prohlášení kulturní památkou. Ministerstvo kultury se brání, že podnět k tomu dostalo pozdě. 

"Ministerstvo kultury rozhodlo, že řízení o prohlášení nádražní budovy v Kladně za kulturní památku vůbec nezahájí," řekla Jana Zechmeisterová, pracovnice tiskového oddělení ministerstva kultury.

"Ministerstvo mělo celý měsíc na to, aby v únoru zahájilo řízení o prohlášení za kulturní památku. Získalo všechny potřebné dokumenty, zjistilo si všechny podklady a podobně, ale neudělalo to," sdělila Anna Gamanová (za Opravíme Kladno), kladenská zastupitelka a autorka petice.

Nová budova by měla být součástí modernizované trati mezi Kladnem, Prahou a pražským letištěm Václava Havla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.