Skončila simulovaná mise na Mars. Dobrovolníci tam byli více než rok

Celých 378 dní naplněných experimenty, které mají pomoci všem jejich následovníkům. Jenže bez možnosti podívat se ven. Účastníci marsovské mise se nemohli dočkat, až budou venku a obejmou své blízké. "Hlavou se mi teď honí milion myšlenek. Například: 'Páni, to uběhlo rychle', A vážně doufám, že se tu před vámi nerozbrečím," řekl s dojetím jeden z dobrovolníků Nathan Jones.

Vědci jsou opět o krok blíž k tomu dostat člověka na Mars a zvládnout tamní nehostinné podmínky. V rámci mise CHAPEA byla čtveřice dobrovolníků přes rok zavřená ve speciálním modulu a zkoušela v něm žít za podmínek, jaké by je čekaly na Marsu. "Ráda bych poděkovala posádce, mým přátelům, rodině a mému partnerovi Elliotovi, který mi řekl, abych ho nejmenovala, ale on si to zaslouží," sdělila své nadšení Kelly Hastonová, velitelka mise CHAPEA.

[chooze:article;value:561204]

​Kelly Hastonová, Anka Selariová, Ross Brockwell a Nathan Jones vstoupili do speciálního modulu o rozloze 160 metrů čtverečních 25. června loňského roku. "Víte, cesta na Mars je plná výzev. Posádka a její rodiny zasvětily rok svého života službě NASA, zemi a lidstvu při zkoumání vesmíru. A tak vám děkujeme a gratulujeme. A posádce děkuji za to, že na rok přerušila svou dosavadní kariéru a věnovala se výzkumu, který nám umožní budoucí průzkum vesmíru," řekl Kjell Lindgren, astronaut NASA.

"Umožní nám shromáždit tisíce dat. Tato data poskytnou bezprecedentní pohled na to, jak můžeme nejlépe dosáhnout cílů v budoucích lidských misích na Mars," dodala hlavní ředitelka CHAPEA Grace Douglasová.

Dobrovolníci se zabývali zejména pěstováním zeleniny, údržbou zařízení, zkoušeli různé typy stravy a také se pokoušeli napodobovat pohyb na povrchu Marsu. "Jsem ohromena. Mohla jsem si zkusit žít na Marsu, mohla jsem přispět k věci, která je mému srdci nejdražší, k přivedení života na Mars," sdělila vědecká důstojnice Anca Selariuová.

Po tu dobu čelili různým zátěžovým situacím třeba naprosté izolaci. Podle expertů by mohla NASA vyslat lidskou posádku na Mars už ve 30. letech tohoto století.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.