Samoživitelka Aneta nemůže najít flexibilní práci. Na trhu jich je málo

Skloubit roli matky se zaměstnáním je velmi obtížné. Zkušenost s tím má i paní Aneta, která je doma s devítiměsíční holčičkou. Při rodičovské si chce přivydělat a očekává flexibilní úvazek, jenže ten nabízí málokdo.

"Super je, když mám přesné zadání, vím dopředu, co se ode mě očekává, ví to i zaměstnavatel, je to někde sepsané nebo si to řekneme. Takže když mám čas na práci, tak sednu za počítač, kdy já jsem schopná, může to být v deset večer, může to být přes polední pauzu," popsala.

Paní Aneta není sama, problém najít si při mateřské nebo rodičovské dovolené flexibilní práci trápí téměř 80 % všech maminek. "Velké procento lidí si přeje pracovat, ale je velmi těžké najít pracovní uplatnění. Jenom 14 % rodičů by se chtělo vrátit na plný úvazek. A jsou většinou tlačeni tam, kam nechtějí," upozornila spoluzakladatelka Mumdoo Kristýna Cejnarová.

[chooze:article;value:558575]

​Podíl částečných úvazků je v Česku jeden z nejnižších v Evropě. Zatímco v EU pracuje na zkrácený úvazek průměrně přes dvacet procent lidí, v tuzemsku je to podle Eurostatu jen něco málo přes šest procent.

"Částečné pracovní úvazky jsou klíčovou otázkou pro všechny na mateřské, obzvlášť v České republice, která má nejdelší mateřskou na světě," upozornil ekonom Petr Bartoň. Ideální by podle rodičů bylo, aby s nimi firma po odchodu na mateřskou zůstala v kontaktu a plynule pak navázala na jejich návrat zpátky a vyšla jim vstříc, pokud by chtěli právě na částečný úvazek.

"Při práci na plný úvazek je flexibilita docela běžná, častá je práce na dálku, třeba občas během týdne nebo vlastní rozvržení práce v čase. Ale ten problém rodičů malých dětí je, že nedokáži dostatek příležitostí práce na klasickou pracovní smlouvu se sníženým úvazkem," řekl analytik pracovního trhu Tomáš Ervín Dombrovský.

[chooze:article;value:556019]

​"Se zaměstnáváním je spojeno hodně byrokracie a to hrozně znevýhodňuje zkrácené úvazky. Těch papírů je úplně stejně, jestli berete někoho na dvě hodiny nebo na plný úvazek. To, co by pomohlo, je zjednodušit papírování," zhodnotil viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Situaci se loni rozhodlo řešit ministerstvo práce a sociálních věcí, zaměstnavatelé teď mají možnost využít slevy na sociálním pojištění u zaměstnanců, kteří budou pracovat na zkrácený úvazek. Za rok se podle resortu díky této podpoře podařilo vytvořit přes 20 tisíc nových pracovních míst.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.