Ostře sledovaný rozhovor: Biden chtěl rozptýlit obavy, situaci svým výstupem nezlepšil

Americká stanice ABC v pátek odvysílala předtočený rozhovor s prezidentem Joem Bidenem. Ten měl podle demokratů ukázat, že je 81letý Biden stále v kondici, a rozptýlit tak obavy o jeho zdraví a schopnost vykonávat úřad, které vznikly po jeho duelu s Donaldem Trumpem minulý týden.  

Rozhovor trval přes 20 minut. Biden v něm odmítl, že by byl v horším stavu, než když se před třemi a půl lety stal prezidentem. Několikrát také zopakoval, že je připravený úřad další čtyři roky vykonávat. Nechat své kognitivní schopnosti prověřit nezávislým lékařem prý ale neplánuje. 

"Kandiduji, protože věřím, že nejlépe rozumím tomu, co je třeba udělat, aby se tento národ dostal na úplně novou úroveň," zdůraznil. Řeč přišla také na jeho možné odstoupení.

Moderátor George Stephanopoulos se Bidena konkrétně zeptal, jestli by odstoupil, pokud by věděl, že Trumpa nemůže porazit. "To záleží. Pokud z nebe sestoupí Všemohoucí a řekne mi, že to tak bude, tak bych to mohl udělat," odvětil prezident.

[chooze:article;value:563483]

Ohlasy

Podle agentury AP Bidenův výkon sice nebyl špatný, pro rozptýlení obav, které vytvořil svým dřívějším vystoupením, to ale nejspíš stačit nebude. I zde se totiž objevilo několik trapných pauz, zkomolených slov a chvil, kdy prezident odbíhal od tématu nebo působil zmateně. Objevily se ale také silné chvíle, a to zvláště v momentech, kdy Biden útočil na svého soupeře Donalda Trumpa.

Podobně to vidí také portál Axios, podle kterého rozhovor "příliš nepotlačil rostoucí obavy demokratů", pokud jde o jeho schopnost porazit Donalda Trumpa. "Nikoho to nepřesvědčilo," nechal se například slyšet jeden z demokratických členů Sněmovny reprezentantů. "Rozhovor sotva vzbudil důvěru. Nic to nemění," prohlásil další.

Ale zazněly i drsnější reakce. Jeden kongresman například uvedl, že byl šokován Bidenovým odmítáním reality a neschopností vysvětlit, proč chce znovu kandidovat. Ne všichni ale Bidena kritizovali. Například podle kalifornského kongresmana Brada Shermana odvedl Biden "dobrou práci".

Další rána pro Bidena. Odvrací se od něj i sponzoři (5/7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.