Příště si to zaplatíte. Chorvati toho mají dost, naštvali je hlavně Češi a Poláci

Fouká a blíží se bouřka, a přesto skupinu Čechů a Poláků v letovisku Pakoštane nenapadne nic lepšího než si lehnout na nafukovací matraci a vyrazit na široké moře. Vítr je následně odvane až na ostrov Pašman. Tam se pro ně musely vydat záchranné složky, popsal web Dnevnik

"Obávám se, že si nebyli vědomi síly bouře. A zřejmě se s tou nafukovací matrací nechtěli rozloučit," popsal akci kapitán zadarského přístavu Alen Rukavina. Náklady na takové záchranné operace s lodí se podle něj pohybují kolem 700 eur (v přepočtu přes 17 tisíc korun).

Otázkou podle záchranářů je, jak vážně to vzali "nezodpovědní hosté", které přivezli zpět na břeh. "Pravděpodobně, když přišli k rozumu, tak pokračovali v tomto nebezpečném sportu znovu," řekl Rukavina s tím, že přitom stačí tak málo. "Poslouchat předpověď počasí, tak málo, ale tak moc! Až uvidíte, že fouká, nechoďte ven a bude to klidný den pro všechny," dodal záchranář.

Záchrana 11 Poláků

Zajímavou akci za sebou mají i záchranáři u Lastova, kde najela na mělčinu plachetnice. Na její palubě bylo 11 Poláků včetně dětí. "Bylo to náročné, ale všechno šlo dobře a všechny jsme zachránili," řekl Damian Dundović z Národního střediska pro koordinaci pátrání a záchrany na moři. Pět maďarských kajakářů zase zachraňovali uprostřed bouře nedaleko ostrova Goli otok.

[chooze:article;value:561928]

​"Jsou to většinou námořníci, kterým říkáme 'víkendoví kapitáni'. Tedy lidé, kteří si předem zarezervují loď a zaplatí a bez ohledu na počasí vyplují. V takovém případě se stává nejvíce nehod. Často tito lidé u sebe nemají mobil, takže nemohou ani zavolat o pomoc," vysvětlil Dundović.

Záchranáři toho mají dost

Léto tak pro plavčíky a záchranáře začalo velmi bouřlivě. Řadě akcí by se přitom dalo podle nich předejít, kdyby se lidé chovali zodpovědně.  "Lidé vyrážejí na dobrodružství a výlety nepřipraveni, ve špatných botách, nemají bundy, osvětlení, zaseknou se ve tmě a pak začnou panikařit," popsal Marko Rakovac z klubu záchranářů HGSS. Nikdo z kolegů podle něj neviděl více bosých nohou. Na horách také běžně potkávají lidi v pantoflích, žabkách nebo sandálech.

Chorvati dosud nezodpovědné turisty zachraňují na vlastní náklady, na rozdíl od kolegů například z Rakouska a Švýcarska. V zemi tak sílí hlasy po zpoplatnění podobných akcí. "Je to téma pro další diskuze. Doposud jsme byli takto orientováni, což neznamená, že do budoucna nebudeme uvažovat o změně toho modelu," řekl ministr turismu a sportu Tonči Glavina.

V Chorvatsku během letošního léta již zachraňovali několik Čechů. Tragicky skončilo například pátrání po 76leté Marii B., která se měla sama vydat hledat tzv. kešku. Stále se také hledá 70letá Svatava Procházková, která měla zmizet z kempu na Makarské riviéře.

Chorvatsko není jen moře. Štáb TV Nova vyzkoušel i další aktivity. Podívejte se na některé (7/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.