OSN: Kvůli válce už zemřelo skoro 7 000 civilistů. Hlavně na ukrajinské straně

Od únorového vpádu ruských vojsk na Ukrajinu zahynulo kvůli válce 6 884 civilistů. Z toho 429 tvořily děti. Většinu obětí tvořili muži, kterých zemřelo 2 935. Žen zahynulo 2 061 a v 1 942 případech nešlo pohlaví rozeznat. Vychází to ze zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR).

OHCHR zároveň upozorňuje, že se jedná pouze o potvrzené případy a skutečné číslo je mnohem vyšší. Úřad totiž nemá přístup k některým oblastem, které stále okupuje Rusko a kde se čeká velmi vysoký počet civilních obětí.

[chooze:article;value:481399]

Příkladem jsou města Mariupol, Lysyčansk nebo Severodoněck. Zároveň se také čeká na úplné vyhodnocení vyšetřování u města Izjum, které Ukrajinci osvobodili v září a kde odhalili množství masových hrobů.

Podle Spojených států je však číslo mrtvých civilistů mnohem vyšší. Americký generál Mark Milley ve svých odhadech ještě v listopadu pracoval s číslem okolo 40 000 mrtvých obyvatel Ukrajiny, píše BBC. Jedná se o nejvyšší odhad, který prezentovali západní analytici. Milley také odhadl počet mrtvých vojáků na zhruba 200 000, přičemž vojenské ztráty obou stran mají být přibližně vyrovnané.

Zdaleka nejsmrtonosnější oblastí pro civilní obyvatelstvo je Donbas. Tam také od letošního února, kdy Rusko vpadlo na Ukrajinu, probíhají nejtvrdší boje. V Doněcké a Luhanské oblasti, na jejichž území Donbas leží, zemřelo od února 4 052 lidí. Dalších 5 643 bylo zraněno.

Jako nejčastější příčinu úmrtí vyhodnotil OHCHR bombardování. "Většinu zaznamenaných civilních obětí má na svědomí užívání těžkého dělostřelectva, raketových systémů, střel dlouhého doletu nebo náletů," prohlásil OHCHR.

Jen za prosinec zemřelo na Ukrajině kvůli válce 165 civilistů. Z toho 144 zemřelo na následek ostřelování. Zbylých 21 zabily pasti, miny nebo výbušniny.

[chooze:article;value:477826]

Za pozornost stojí skutečnost, že naprostá většina lidí z civilních oblastí zemřela na území kontrolovaném Ukrajinou. Ze 4 052 lidí, kteří zemřeli na Donbase, se 3 569 nacházelo na ukrajinské straně fronty. Na ruské to bylo jen 483. To odpovídá dlouhodobě pozorovaným výsledkům ruského bombardování, které není tak přesné jako ukrajinské, a často páchá vedlejší škody v civilních oblastech.

Kromě mrtvých vypočítal OHCHR také počty zraněných obyvatel. Od února bylo kvůli válce zraněno 10 947 civilistů, z toho jen za poslední měsíc 516 lidí. Mezi nimi bylo rovných 800 dětí, přičemž v prosinci jich bylo 21. I zde je nejčastější příčinou bombardování.

Bombardování je nejčastější příčinou smrti civilistů na Ukrajině. Jako ochranu proti ostřelování poskytly Spojené státy protiletecké systémy Patriot:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.