Děti ve Znojmě měly zaútočit na svého vrstevníka. Na koupališti ho prý topily

Obyvatele jihomoravského Znojma šokovala minulý týden zpráva o tom, že se skupina tamních dětí měla na plovárně pokusit topit svého vrstevníka. Na facebooku ji formou fotografie zápisu z výpovědi na městské policii zveřejnil sám otec údajně napadeného dítěte.

Vše se mělo odehrát minulou středu odpoledne na koupališti Louka. Skupina romských dětí ve věku přibližně 10 až 14 let, jak muž vypověděl, se měla devítiletému chlapci snažit potopit hlavu pod vodu. Měly na něj také plivat, a to za dohledu plavčíka. Během útoku měla skupinka chlapci také poranit záda a krk.

Zachránit jej mělo až to, že začal volat o pomoc, což údajné útočníky vylekalo a rozprchli se. "Syn mě následně o celé věci informoval mobilním telefonem a já jsem dojel na místo," řekl městské policii otec.

[chooze:article;value:561969]

Bylo to jinak, tvrdí město

Tento týden se k incidentu vyjádřilo také město Znojmo, pod které jak městská policie, tak zmíněné koupaliště spadá. "Z kamerového záznamu je patrné, že se skupinka tří chlapců snaží potopit jiného chlapce. K tomuto pokusu došlo bohužel mimo výhled dozorujícího plavčíka, konkrétně v adrenalinové atrakci Divoká řeka," tvrdí město s tím, že žádné plivání na záběrech vidět není.

Plavčík se podle města o celé události dozvěděl až poté, co jej na ni upozornil otec napadeného dítěte. "Plavčík na oznámení pana V. reagoval tím, že přivolá hlídku městské policie. O několik minut dříve však hlídku přivolala druhá plavčice, a to na základě podnětu od jiného návštěvníka plovárny," uvádí město.

Na příjezd strážníků však otec se synem údajně nečekali. "S policií věc dokonce výslovně odmítl řešit a se svým synem opustil areál plovárny. Dvoučlenná hlídka Městské police Znojmo dorazila na místo šest minut po odchodu pana V. a jeho syna. Po příjezdu vyslechla přítomné, nicméně neměla jak identifikovat případné pachatele," tvrdí vedení města Znojma.

[chooze:article;value:561889]

Další nesrovnalosti

Jak je nicméně patrné ze zveřejněné výpovědi, muž nakonec se strážníky mluvil. Sám navíc na sociální síti vyzýval další lidi ze Znojma, aby případné podobné chování strážníkům ihned nahlásili. Redakce TN.cz se snažila muže kontaktovat, aby tyto rozpory případně vysvětlil, ale neúspěšně.

A nejde o jediný rozpor. "Druhý den po události došlo ke schůzce pana V. s ředitelem městských nemovitostí, vedoucí provozu plovárny a dvou pracovníků městské policie. Na této schůzce se jej mimo jiné policista dotazoval na zdravotní stav syna, a zda byl na prohlídce u lékaře," uvádí město.

"Pan V. měl uvést, že jeho syn nemá pohmožděný krk, jak bylo uvedeno v zápise o podaném vysvětlení, které pan Vrána zveřejnil, ale že tam má pouze škrábanec a že ani nebyl u lékaře," tvrdí zástupci Znojma.

[chooze:article;value:561520]

Strážníci případ řeší

"Věc nyní prošetřuje Městská police Znojmo. Jakmile dojde k vyslechnutí všech svědků, bude rozhodnuto o případném předání Policii ČR za účelem dalšího šetření a dalším případným úkonům," sdělil TN.cz mluvčí Znojma Pavel Kovařík. Zdůraznil přitom, že dosavadní závěry města vychází z interního šetření správy městských nemovitostí.

Město dále oznámilo, že městská policie aktivně prostor plovárny monitoruje, a zdůraznilo, že jde o první podobný zaznamenaný incident od otevření plovárny na začátku června. Sami zástupci města ale přiznávají, že se bezpečnostní situace ve Znojmě zhoršila.

"Znojmo se stává nebezpečným městem," měl podle webu iDnes prohlásit radní Radomír Kaman z vládnoucího hnutí ANO. Starostka Ivana Solařová (ANO) v souvislosti s tímto problémem oznámila plán na nábor většího množství městských strážníků.

Nehlídané dítě vystupovalo a spadlo mezi vlak a nástupiště:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.