Překvapivý suvenýr. Čech si z dovolené nechtěně přivezl exotickou ještěrku

Černého pasažéra v podobě ještěrky si z dovolené na Kapverdách přivezl turista z Česka. Po exotickém zvířeti netoužil, a tak ho nabídl chovatelům ve skupině na facebooku. "Nevím, co je to za druh ani co s ní. Zatím jsem zkoušel kontaktovat Zoo Brno, ale bez úspěchu. Nemá o ni někdo případně zájem?" napsal.

Jde přitom o poměrně běžný problém. "Šlo o scinka rodu Chioninia. Je to jeden z běžných druhů. Setkáváme se s podobnými situacemi až třikrát do roka. Zatím vždy to byly běžné druhy v dané oblasti. Občas šlo i o druhy pro tu oblast invazní," vysvětlil odborník na plazy ze Zoo Praha Petr Velenský.

Dodal také, že zoologické zahrady můžou pomoci s určením zvířete, většinou ale po podobných kouscích příliš netouží. "Nemáme je v plánu, nejsme na ně připravení," vysvětlil. I proto postup českého turisty nevnímá jako špatný. "Pokud by náhodou šlo o chráněný druh, měl by se člověk asi obrátit na Českou inspekci životního prostředí," doplnil.

[chooze:article;value:558956]

"V podobných případech doporučujeme kontaktovat nejbližší záchrannou stanici nebo centrální dispečink Národní sítě záchranných stanic, kde poradí, jak postupovat," říká pak mluvčí České inspekce životního prostředí Miriam Loužecká. Kontakt na nejbližší stanici najdou lidé na webu zvirevnouzi.cz.

"Není-li možné zvíře chytit vlastními silami, odchytová služba se o to postará. Když se podaří zvíře odchytit, prohlédnout a určit, že se jedná o ohrožený druh, na který se vztahuje úmluva CITES, měla by být kontaktována Česká inspekce životního prostředí. Ta zvíře zadrží, zabaví a zajistí, aby o něj bylo postaráno," dodává Loužecká.

"Úmyslné převážení ohroženého druhu podléhajícího úmluvě CITES přes hranice bez patřičných dokladů může být inspekcí pokutováno. V těchto případech ale pokuta nehrozí," ujišťuje mluvčí inspekce. Nejčastěji nahlášenými černými pasažéry jsou podle ní různí brouci a další hmyz, případně také pavouci nebo štíři.

Záchranné stanice pro zvířata stojí 100 milionů ročně. Bez pomoci veřejnosti se neobejdou, říká ochránce přírody:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.