Epidemie respiračních nemocí sílí. Dětské pohotovosti hlásí problémy

"Aktuálně jsou velmi rozšířené RS viry," sdělila TN.cz mluvčí pražské Fakultní nemocnice Motol Jana Merxbauerová. "Onemocnění se projevuje vysokou teplotou, kašlem, u malých dětí dušností. Velice často je nutná oxygenoterapie (léčba pomocí kyslíku - pozn. red.)," popsala.

Za poslední dva dny přišly do nemocnice s nemocí desítky dětských pacientů. Nemocnice se tak pomalu zahlcuje. Motol tak musel učinit rázný krok.

"V dětské části z důvodu vysokého tlaku na lůžka omezila pediatrická klinika příjem plánovaných pacientů," uvedla Merxbauerová. "Jde o kontrolní endoskopická vyšetření a další vyšetření u chronicky nemocných dětí," doplnila.

[chooze:article;value:480558]

Problémy ale respirační choroby nedělají pouze v Praze. Fakultní nemocnice Brno už během týdne upozornila, že oproti předchozím letům na pohotovosti násobně stoupl počet ošetřených dětských pacientů. 

"Čekací doba na LPS (lékařské pohotovostní službě - pozn. red.) v Dětské nemocnici se proto pohybuje v současné době od tří do pěti hodin. Toto vytváří enormní tlak na rodiče, nemocné děti a druhotně samozřejmě i na službu konající zdravotníky," varovala nemocnice v tiskové zprávě.

[chooze:article;value:480243]

V nemocnici tak často v plných čekárnách vznikají konflikty netrpělivých a agresivních rodičů. Několikrát tam zasahovala i policie.

"Problémy jsou hlavně na pohotovosti, ale to je tím, že jsme jediná široko daleko," potvrdila v neděli pro TN.cz mluvčí brněnské nemocnice Veronika Plachá. Příjem tedy na rozdíl od Fakultní nemocnice Motol omezit nemusí.

Respirační onemocnění trápí celé Česko:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.