Pohotovost kvůli hrozbě teroristického útoku. Zasedne bezpečnostní rada státu

"Mohu potvrdit, že policie aktuálně podniká preventivní bezpečnostní opatření. Zvýšené riziko ale lidem v Česku nehrozí a policie nemá informace o bezprostředním ohrožení. Další informace policie sdělí, jakmile to bude možné," informoval na síti X ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Později doplnil, že policisté vyšetřují kauzu spojenou s útoky v zahraničí, byl zadržen podezřelý a z toho důvodu probíhají preventivně zvýšená bezpečnostní opatření. Tento příspěvek však vzápětí smazal.

[chooze:article;value:548057]

Ve stejné době zmizela z policejního účtu na síti X žádost o pomoc při pátrání po nebezpečném španělsky hovořícím cizinci z Jižní Ameriky. Hledalo ho první oddělení pražské kriminálky, zabývající se nejzávažnější násilnou kriminalitou. Policie v neděli potvrdila, že spolu obě události souvisí. 

"I díky pomoci veřejnosti se podařilo kriminalistům z odboru extremismu a terorismu muže podezřelého ze zvlášť závažného zločinu vypátrat a zadržet. Na případu spolupracujeme s dalšími bezpečnostními složkami a v Praze jsme přijali preventivní opatření k zajištění bezpečnosti z důvodu možné hrozby útoku na infrastrukturu," informoval mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík. 

"Podezřelá osoba byla policejním orgánem zadržena a v současnosti probíhají prvotní úkony trestního řízení v souvislosti s žhářským útokem. Trestní stíhání zadržené osoby nebylo zahájeno. Více informací v současnosti s ohledem na neveřejnost přípravného řízení nelze poskytnout," dodalo pak Vrchní státní zastupitelství, které případ dozoruje.

[chooze:article;value:559075]

Další informace policie podle Moravčíka poskytne po zasedání bezpečnostní rady státu. Ta se má sejít v pondělí.

Podle zjištění portálu iDNES.cz, který se zprávou o hrozbě teroristického útoku přišel, přešli policisté do režimu "teror" po celých 24 hodin služby až do odvolání. Zvýšený dohled se má týkat obchodních center, vlakových a autobusových nádraží, veřejné dopravy, dep MHD a dalších objektů infrastruktury.

Podle ministra vnitra Rakušana budou zvýšená bezpečnostní opatření pokračovat. "Děkuji policii za dobrou práci a veřejnosti za pomoc. Preventivně zvýšená bezpečnostní opatření v místech zvýšené koncentrace lidí dál trvají, bezprostřední nebezpečí nehrozí," uvedl na síti X.

Riziko islámského terorismu v Evropě nemůžeme podceňovat, říká šéf BIS (3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.