V Kanadě zemřela oblíbená učitelka české školy. Autohavárii přežil z celé rodiny jen devítiletý syn

 „S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávu o tragickém úmrtí paní Lucie Koďouskové, jejího manžela a jejich dcery. Paní Koďousková byla jednou z nejaktivnějších členek české komunity v Ottawě a hybnou silou Ottawské české školy. Její odchod je obrovskou ztrátou nejen pro její rodinu, ale pro celou českou krajanskou komunitu v Kanadě," informoval s vyjádřením upřímné soustrasti jejím přátelům a rodině na webu české ambasády v Ottawě velvyslanec Martin Tlapa.

Nehoda se stala před necelými dvěma týdny v odpoledních hodinách, když se rodina vracela z víkendové návštěvy u přátel v Montrealu. Při zpáteční cestě do Ottawy na akci na českém velvyslanectví došlo podle listu Montreal Gazette ke střetu s jiným vozidlem, které čelně narazilo do jejich auta.

[chooze:article;value:557553]

Podle mluvčího quebecké policie se nehoda stala 20. května krátce po 17:15 na dálnici 50 v obci Grenville-sur-la-Rouge. „Z nevysvětlitelného důvodu“ jiné auto jedoucí na východ vybočilo ze svého jízdního pruhu a vjelo do cesty autu jedoucímu na západ, ve kterém jela rodina, což vedlo ke srážce a vzniku požáru, uvedl mluvčí s tím, že příčina nehody se stále vyšetřuje.

List uvádí, že na rodinu čekali na české ambasádě v Ottawě jejich přátelé. Když ale nikdo nepřijel, usoudili, že se rozhodli zůstat v Montrealu. „Druhý den ráno jsme zjistili, že nedorazili,“ citoval deník rodinného přítele Davida Beneše.

Tragickou nehodu přežil z celé rodiny jen devítiletý syn Alex, který byl v montrealské nemocnici ošetřen se zraněním nohy. Beneš uvedl, že lékaři jsou optimističtí a věří, že se hoch, který hraje hokejovou ligu U9 ve West Endu, k hokeji vrátí.

„Lucie a celá rodina byli srdcem komunity. Jsou inspirací,“ řekl David Beneš, který je správcem České školy v Ottawě, kde Lucie Koďousková vyučovala český jazyk a kulturu. Její manžel, devětatřicetiletý Erik Nattkemper, byl finanční analytik federální vlády s kanadským i německým občanstvím. Pár se seznámil asi před dvanácti lety poté, co Koďousková přijela do Kanady.

„Lucie se snažila každého člověka, kterého potkala, poznat a propojit s ostatními,“ uvedl Beneš s tím, že Lucii se do české školy v Ottawě díky oživení programu podařilo přilákat nové studenty. „Prostě se to rozjelo,“ a dodal, že „kdyby tu nebyla, těžko by dosáhla toho, čeho dosáhla.“

Česká komunita zveřejnila na platformě GoFundMe účet, který má Alexovi a oběma pozůstalým rodinám pomoci překonat tuto těžkou životní ztrátu.

Auto na Nymbursku srazilo čtyři chodce. Mezi nimi i matku s dítětem (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.