Putin porušil svůj vlastní zákon. Invazi na Ukrajinu označil za válku

Válka na Ukrajině bude za pár dní trvat přesně deset měsíců. Ruská vláda se ale stále drží vysvětlení, že ve skutečnosti nejde o válku, nýbrž o speciální vojenskou operaci. Cíle této domnělé operace se v průběhu války několikrát změnily, oficiální tvrzení však zůstává stejné.

O to víc všechny zaskočil čtvrteční proslov prezidenta Vladimira Putina, v němž ruský vůdce táhlý konflikt vůbec poprvé nazval válkou. "Naším cílem není roztočit kolo vojenského konfliktu, ale naopak tuto válku ukončit," řekl Putin po čtvrtečním jednání ruské vlády, píše portál Washington Post.

V Rusku je přitom označování války na Ukrajině za válku trestným činem. Vychází to z cenzurního zákona, který sám Putin letos v březnu podepsal. Za šíření informací o válce, které jsou podle ruského zákony lživé, mohou lidé skončit až na 15 let ve vězení. V průběhu roku tak bylo možné vidět protestující Rusy, kteří byli zadrženi s transparenty s nápisy "Ne válce."

[chooze:article;value:480522]

Putin tak svým způsobem prolomil svůj vlastní zákon. "Rusko žádnou válku nevyhlásilo. Několik tisíc lidí už za podobné komentáře bylo zatčeno. Vyzývám proto ruské autority, aby zadržely Putina za šíření nepravdivých informací o armádě," prohlásil na twitteru opoziční zastupitel z Petrohradu Nikita Juferev, který z Ruska kvůli svým protiválečným názorům utekl do exilu.

Americké úřady se však nedomnívají, že by mohl Putinův projev signalizovat nějakou změnu. Prvotní závěry vycházejí spíše z toho, že se Putin pouze přeřekl a neplánuje Ukrajině oficiálně vyhlásit válku, píše portál CNN.

Putin i jeho vláda je v současnosti pod velkým tlakem. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž ve středu navštívil Washington, který zrovna schválil nový balíček pomoci Ukrajině, včetně protiraketových systému Patriot. O těchto systémech, před jejichž dodáním Rusko varovalo Spojené státy, Putin prohlásil, že jsou zastaralé a že proti nim má Rusko připraveno protiopatření.

Putin chystá vojenské plány na příští rok. Setká se s 15 tisíci veliteli:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.