Prázdné obchody, ale plné hospody a náměstí. Čeští hokejisté bojují o zlato

Češi se na nedělní hokejový finálový zápas pořádně připraviliDres nesmí chybět, je sice fotbalový, ale to přece nevadí, je to finále, takže jdeme na to. Nesmí chybět šála a rukavice. "Musí se začít snídaní, já jako správný patriot jsem měl paštiku. Řízeček a k tomu dva kousky. To vidím zase na nějakou dobrou hospůdku," popsal své přípravy na večerní zápas zlínský fanoušek Jakub.

A na utkání a případné oslavy se připravovaly i hospody a restaurace. "Připraveni jsme slušně si myslím, máme výzdoby, televizi. Máme rezervace," popsal v neděli odpoledne majitel restaurace Kanada Petr Šenkeřík. "Vytáhli jsme skla z beden, které máme ve skladu, myslím, že se nezastavíme celý den," souhlasil číšník Dejvické sokolovny Roman Marinič.

Na nápor fanoušků se chystalo i centrum Prahy. Lidé se na Staroměstském náměstí začali scházet už po poledni, kolem 19. hodiny tam bylo kolem 20 tisíc fanoušků. A jejich nálada ohledně výsledku byla optimistická. "Já bych chtěl, aby Česko vyhrálo, aby získalo tu zlatou medaili," řekl jeden z nich. "Samozřejmě že vyhrajeme, jsme přece vlastenci. Doufám, že vyhrajeme 3:1!" přidali se další.

[chooze:article;value:557216]

Přístupové cesty k náměstí musela policie v průběhu zápasu uzavřít. Bylo tam příliš mnoho lidí. Zasahovat musela i záchranná služba. Ta aktivovala záchranný vůz Fénix. Před 22. hodinou oznámila, že ošetřila šest pacientů. Jít mělo o nevolnosti, v jednom případě o kolaps.

​Fandí se ale prakticky všude. Pardubice jsou hokejové město a fanoušci mohou finále sledovat na velkoplošné obrazovce v areálu Automatických mlýnů. V Brně mohou zase sledovat hokej na velkém plátně na jednom z náměstí v centru města. 

A samozřejmě se fandí i ve Šlapanicích, kde vyrůstala jedna z hvězd letošního mistrovství – brankář Lukáš Dostál. Svými výkony se dokázal vypracovat až na pozici druhého nejlepšího brankáře. Statistiky ukazují, že úspěšnost jeho zákroků je přes 90 %. Místní lidé jsou na něj právem hrdí a doufají, že i díky jeho pověstnému klidu cinkne našemu týmu zlato.

Večernímu zápasu se nepřizpůsobila jen různá pohostinství, některé supermarkety v neděli zavřely dřív než obvykle, aby se jejich zaměstnanci mohli dívat na hokej.

V případě vítězství by se fanoušci mohli v pondělí na Staroměstském náměstí setkat se svými hokejovými bohy. 

Českým hokejistům fandí celá zem. Takhle lidé zaplnili Staroměstské náměstí:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.