Královská rodina musela náhle změnit plány. Karel i William ruší všechny akce

[chooze:gallery;value:34030]

Buckinghamský palác ve čtvrtek oznámil, že královská rodina až do začátku července ruší většinu oficiálních akcí, píše Daily Express. Reagovala tak na premiéra Rishiho Sunaka, který ve středu oznámil, že příští týden rozpustí tamní parlament a vyhlásí nové volby. Ty by se měly konat 4. července. A královská rodina prý nechce od předvolebních kampaní "odvádět pozornost".

Palác potvrdil, že král Karel zrušil pro tento týden všechny své veřejné závazky a vrátí se k nim, jak jen to bude možné. Několik akcí zrušil i následník britského trůnu princ William. Zatímco většina akcí se jen posune na vhodný termín, některé se zruší úplně. Palác je údajně přezkoumá "případ od případu".

Na klíčové události by se ale měla vztahovat výjimka. Nepředpokládá se například, že by královská rodina zrušila tradiční ceremoniál Trooping the Colour – velkolepou oslavu narozenin panovníka. Ten by měl podle původních plánů proběhnout 15. června v Londýně.

[chooze:article;value:556768]

Na 17. června se pak i nadále počítá s předáváním rytířského Podvazkového řádu. Stejně tak se předpokládá, že povolení dostanou dostihy v Ascotu, které by se měly uskutečnit od 18. do 22. června.  

V červnu by měl král ve Velké Británii přivítat také významnou státní návštěvu z Japonska. Britské ministerstvo zahraničí ale zatím informaci oficiálně nepotvrdilo.

Jak připomíná web BBC News, král Karel se už několik měsíců léčí s rakovinou. Po oznámení nemoci se v únoru stáhl do ústraní a část jeho povinností za něj převzali princ William a královna Camilla. V dubnu se ale panovník vrátil do práce a od té doby se na veřejnosti objevuje pravidelně.

Princezna Kate je miláčkem Britů. V popularitě prý překonala i Dianu:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.