Umělá inteligence změní, jak pracujeme, říká ekonom. Sám už má v ruce psí čip

"Pro většinu lidí je to strašák, protože si pamatují různé sci-fi filmy, kde převezme vládu a podobně. A já chci říct, že to tak vůbec není," uvedl Lujka o AI. Současnou situaci porovnává s průmyslovou revolucí, kdy se lidé báli, že jim práci vezmou stroje.

"Přináší nějaké změny a nějaká rizika. Když někdo nahradí můj mozek nebo předtím moje svaly, tak se musím třeba rekvalifikovat," doplnil ale Stroukal. Vývoj podle něj bude znamenat obří změny a lidé budou více pracovat ve službách.

[chooze:article;value:554820]

"Uvolňuje se ta práce, která je repetitivní, která se dá automatizovat na to, abychom spolu třeba víc komunikovali, víc se o sebe starali," popsal Ekonom. Umožní to podle něj třeba více se věnovat péči o dlouhodobě nemocné a staré lidi.

"Budeme se muset víc učit. My jsme dřív přišli do školy, ta nás nějak vyplivla, něco jsme uměli a mohli jsme v tom pracovat celý život. Dneska nás budou školy muset učit víc se učit a přizpůsobovat tomu, co se děje," pokračoval.

[chooze:article;value:551643]

A sám jde technologickému vývoji napřed. "Mám v ruce čip a je to úplně ten samý čip, co mají dneska všichni psi v České republice," řekl. Může s ním platit v obchodě jako kartou nebo na něm má uložený nouzový kontakt. Přiznává ale, že jde spíš o legrační experiment.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.