Kvůli epidemii chřipky už některé školy musely zavřít. Chybí žáci, ale i učitelé

Betty z druhé třídy plzeňské základní školy je jen jednou z mnoha žákyň, které v úterý zůstaly doma. Bojuje s chřipkou. "Mám přes 38 stupňů, hodně kašlu a mám teploty," vysvětlila. "Včera jsme dostali od paní učitelky informaci, že ve třídě je pouze šest žáků z 25 a dneska mi kamarádka napsala, že onemocněla i paní učitelka," popsala situaci ve škole maminka dívky Martina Kovářová.

Ve školních lavicích nejsou tisíce dětí. Například na sokolovské základní škole v úterý chyběla přibližně třetina žáků. "My máme ve škole celkem 540 žáků a v současné době sledujeme asi 30procentní nemocnost. Chřipky a různá respirační onemocnění zasahují spíše žáky prvního stupně," vysvětlila ředitelka ZŠ Běžecká Lada Jelašičová.

"V tuto chvíli máme pouze čtyři děti, normálně jich bývá čtrnáct, proto jsme i kvůli tomu všemu upravili režim a děti si více hrají v herničce," shrnula učitelka předškolní třídy Marie Faustová.

[chooze:article;value:480243]

​Ve třídě jedné ze základních škol v Praze 4 je nemocných celkem 13 žáků z 19. "Zároveň máme nemocných asi 70 procent učitelů, snažíme se vypomoci jak to jde, já sama jsem se teď vrátila ze suplování, takže každý jede na 200 procent. Zítra nás čeká veliký koncert. Upravujeme program tak, aby to šlo vůbec odehrát, protože v plánu bylo původně zhruba 250 dětí, které měly účinkovat, a bohužel se obávám, že nejsme ani na polovině," vysvětlila koordinátorka první stupně Lucie Gaidošová.

Nemocní jsou žáci, učitelé, ale například i pracovníci ve školních jídelnách. "V současné době máme nemocné čtyři učitele na základní škole a dva v mateřské škole. Máme problém v jídelně, kde je ta nemocnost taky větší. Tři kuchařky máme nemocné a jelikož tam je méně personálu, tak je to trošku větší problém," popsal ředitel ZŠ Na Smetance Zbyšek Vít.

Některé školy trápila malá docházka v minulých dnech natolik, že zůstaly od pondělí dokonce uzavřené, nebo ředitelé vyhlásili před Vánocemi volno.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.