Máte potíže s očima? Každý problém má řešení!

Pacienti mají často potíže vyvolané infekcí, kdy dojde k zánětu nebo jsou potíže způsobené nedostatkem ve složení slzného filmu.

V prvním případě zánět může být bakteriálního nebo virového původu. Vyvolávajícím faktorem bývá zejména nošení kontaktních čoček, věk, pacienti s diabetem či poruchou imunity, ale i běžné těleso, které se do oka dostane a podráždí jej.

Novinkou na trhu je použití ozónu v očních kapkách Desodrop. Tedy ozonizovaného oleje v liposomech. Má výraznou oxidační schopnost a je považován za budoucnost léčby infekcí. Ozon má prokázané baktericidní účinky, působí proti virům a plísním. Ozonizovaný olej navíc stimuluje hojení ran. Zlepšuje okysličení tkání. Což je vhodné, pokud dojde například k mechanickému poškození oka. 

V druhém případě mluvíme o nedostatku ve složení slzného filmu. Slzný film se skládá ze tří vrstev (vodné, lipidové a mucinové) a pokrývá rohovku. Chrání ji před bakteriemi, viry, alergeny, působení vnějšího prostředí, rovnoměrně hydratuje a zvlhčuje, což je zabezpečeno tím, že mrkáme.

Nejčastěji není v slzách dostatek oleje, což vede k vypařování a důsledkem jsou suché oči. Snížená produkce slz může být spojena i s některými léky a také některá onemocnění. Pro správně zvolené řešení potíží pacienta je třeba dle příznaků umět zařadit, která vrstva má problém. Může se jednat o syndrom suchého oka a pacienti si stěžují na červené, zarudlé oči, pálení, řezání, pocit cizího tělesa v oku, slzení. Pokud mají potíže spíše večer, jedná se o tzv. Computer syndrom (způsobený dlouhým díváním do telefonu, počítače či televizoru), pobytem ve vytápěných a klimatizovaných místnostech, nošením kontaktních čoček. Zde je na místě oko zklidnit a hydratovat aplikací kapek nebo u těžších forem gelu s obsahem kyseliny hyaluronové (hyaluronátu sodného). Při výběru záleží na množství a viskozitě. Vysoký obsah nabízí oční kapky Hyal-Drop multi

​​Pokud pacient udává potíže již od rána a trvající po celý den, jde pravděpodobně o narušení lipidové vrstvy, a zde je na místě opět oko zvlhčovat, ale také doplnit lipidovou vrstvu. Zde pomohou oční kapky Artelac TripleAction , které působní na všechny tři složky slzného filmu.

Důležité je také omezit faktory, které problémy vyvolávají a také volit takové přípravky, které neobsahují konzervační přísady. Ty mohou paradoxně problémy s očima zhoršit. Mohou oči dráždit, způsobit alergickou reakci a dnes se již od jejich použití ustupuje. Mnozí výrobci používají moderní uzávěry, které zaručí stabilitu a kvalitu obsahu a umožní aplikaci až po dobu 6 měsíců.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.